Tillidsmand om nye svindelsager i skattevæsen: 'Mange af os lufter ikke, hvor vi er ansat'

Dårlige sager er med til at få en del ansatte til at gå mere stille med, hvor de arbejder, fortæller tillidsmand i Skattestyrelsen.

- Vi vil jo egentlig gerne arbejde og gøre det så godt som muligt uden al den presseomtale, siger Niels Gyrsting, der er fællestillidsmand i Skattestyrelsen.

- Vi er ikke specielt stolte.

Sådan lyder reaktionen fra fællestillidsmand i Skattestyrelsen Niels Gyrsting oven på nyheden om, at to nye sager om svindel med skatteborgernes penge nu ser dagens lys.

De mange dårlige sager i skatteforvaltningen er med til at få en del ansatte til at gå mere stille med, hvor de arbejder, fortæller han.

- Mange af os lufter jo ikke offentligt, hvor vi er ansat, siger Niels Gyrsting, der som fællestillidsmand er repræsentant for flere hundrede ansatte i Skattestyrelsen.

To fyret og politianmeldt

De to nye sager handler om en ansat i Skattestyrelsen og en ansat i Motorstyrelsen, der i 2015 og i 2017 blev fyret og siden politianmeldt for misbrug af i alt mere end fire millioner kroner, skriver Berlingske.

Sagerne om de to tidligere ansatte kommer, samtidig med at Rigsrevisionen i en ny rapport advarer mod mangelfuld og svag kontrol med medarbejdernes adgang til systemer, hvor der årligt løber omkring 1.000 milliarder kroner igennem.

- Det er enormt beklageligt, at den slags kan ske, siger Niels Gyrsting.

Pynter ikke på renommé

Efter sager om udbytteskat, ejendomsvurderinger og gældsinddrivelse er de nye sager heller ikke noget, der pynter på skattevæsenets generelle renommé, fortæller Niels Gyrsting.

Tillidsmanden oplever selv omverdenens reaktioner, når han uden for arbejdstiden fortæller andre, hvor han arbejder.

- Man får jo mange mærkelige spørgsmål og kommentarer, som man egentlig gerne vil være fri for, siger han.

Ifølge fællestillidsmanden er summen af sagerne hos det hedengangne Skat, der i dag er splittet op i syv forskellige styrelser, ærgerlige, fordi de er med til at ødelægge tilliden til skatteforvaltningen og til de mange ansatte, der hver dag gør deres arbejde uden at snyde.

- Vi vil jo egentlig gerne arbejde og gøre det så godt som muligt uden al den presseomtale, siger fællestillidsmanden.

Andre sager om svindel med offentlige midler

  • Britta Nielsen: Den tidligere ansatte i Socialstyrelsen Britta Nielsen blev i efteråret 2018 mistænkt for underslæb mod styrelsen. Hun blev siden tiltalt for over en årrække at have svindlet med 117 millioner kroner, som hun har overført til sig selv. Retssagen pågår, og der forventes dom i februar i år.

  • Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse: I december 2019 kom to sager fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse frem. I den ene viste Rigsrevisionens arbejde, at medarbejdere i årevis kunne bestille varer og tjenesteydelser uden andres indblanding. To medarbejdere blev sigtet for svindel. I den anden er der tale om bestikkelse. To civilt ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er blevet tiltalt for at have modtaget bestikkelse for 1,8 millioner kroner. Desuden er to selvstændigt erhvervsdrivende og en tidligere ansat hos en entreprenørvirksomhed tiltalt.

  • Statens Serum Institut: Direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye, blev i december 2019 fritaget for tjeneste grundet mistanke om fejl og uregelmæssigheder. Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet havde to sager rejst spørgsmål om ledende medarbejderes sammenblanding af privatøkonomiske og forskningsmæssige interesser. Sagen undersøges i øjeblikket af en kommission og Kammeradvokaten.

  • Sygehus Lillebælt: Sygehus Lillebælt har politianmeldt en tidligere betroet medarbejder på grund af mistanke om svindel for et beløb mellem 1 og 1,5 millioner kroner. Det er endnu uvist, hvordan den formodede svindel er foregået.

  • Kriminalforsorgen: I december 2019 blev daværende institutionschef for Storstrøm Fængsel Michael Fønss Gjørup ligeledes fritaget for tjeneste. Det skyldes "mulige uregelmæssigheder" i Kriminalforsorgens indløbspraksis. Undersøgelserne af sagen er endnu ikke færdige.

  • Skattevæsenet: Berlingske kan berette, at Rigsrevisionen undersøger to sager fra skattevæsenet. I begge sager er en ansat blevet bortvist og politianmeldt. Den ene sag er fra 2015, hvor en ansat har misbrugt sin systemadgang til uretmæssigt at udbetale til en tredjeperson. Der er tale om beløb i omegnen af tre millioner kroner. Siden er der faldet dom i en erstatningssag. Den anden er fra 2017 og handler om en ansat ved det daværende Skat Motor, som har sat nogle prisafsættelser for lavt. Derfor er der sket en manglende afbetaling for omkring en million kroner.

  • Udbyttesag: En del af komplekset om svindel med udbytteskat indeholder en dom til en af de ansatte i Skats daværende kontor for udbytteskat. I 2018 fik han fem års fængsel ved Østre Landsret. Udover den ansatte blev en anden person idømt fire år og seks måneders fængsel i sagen. Den tidligere Skat-ansatte udbetalte ifølge dommen 37,4 millioner kroner uretmæssigt til sin ven - og fik to millioner kroner af vennen for tjenesten. Den dømte tidligere Skat-ansatte han ønsket at få sagen for Højesteret. Han har dog ikke ønsket at vidne for den kommission, der undersøger udbytteskandalen.

  • Kilde: Berlingske og Ritzau

FacebookTwitter