Tilsyn har påtalt over 1.000 lovbrud på metrobyggeriet

Der er store problemer med sikkerheden på metroens byggepladser. Men Metroselskabet og entreprenørerne har overhørt de mange gule og røde kort, mener ekspert.

Arbejdstilsynet har metrobyggeriet under skærpet kontrol, fortæller tilsynsdirektør Karsten Bach Christensen.

Der sker stadig flere arbejdsulykker på metrobyggeriet. Og ledelsen i Metroselskabet erkender, at situationen er ”meget utilfredsstillende”.

Men ledelsen på det offentlige prestigebyggeri er igennem flere år blevet advaret om, at forholdene på byggepladserne er farlige.

Arbejdstilsynet har i alt skredet ind over for overtrædelser af arbejdsmiljøloven 1.127 gange siden byggeriets start i 2011. Det dokumenterer en opgørelse fra tilsynet.

- Det store antal reaktioner, vi giver derude, afspejler jo, at der er nogle risici for den enkelte, og det er jo derfor, vi reagerer, forklarer tilsynsdirektør Karsten Bach Christensen fra Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har metrobyggeriet under skærpet kontrol.

- Vi reagerer jo, når vi ser alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven, og det gør vi til stadighed, forklarer tilsynsdirektøren for Tilsynscenter Øst.

Gule og røde kort

Sidste år var der rekordmange ulykker på metroen. Men mange ulykker kunne have været forhindret, mener ekspert i arbejdsulykker Kent J. Nielsen.

De mange påbud, strakspåbud og andre reaktioner fra tilsynet burde have fået Metroselskabet og deres entreprenører til at rette op på de farlige forhold.

- Når Arbejdstilsynet kommer ud og påpeger et problem, kan man jo betegne det som et gult kort eller rødt kort, forklarer Kent J. Nielsen, souschef på Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

- Man har ikke lært noget af de her påbud. Den viden, man har fået, har man ikke brugt til at skabe bedre forhold, konkluderer han.

Metro-direktør: Påbud er stor hjælp

Siden byggeriet gik i gang er der sket 382 arbejdsulykker på metroens byggepladser.

Og det er for mange ulykker, erkender Louise Høst, der er plan- og arbejdsmarkedsdirektør i Metroselskabet. Men hun afviser kritikken.

- Det at have de påbud er en stor hjælp til at få sikkerheden højnet. Og at have fokus på de problemstillinger, der er de vigtige nu, siger Louise Høst.

Når byggeriet går ind i en ny fase, opstår der nye udfordringer. Derfor vil der komme nye påbud, forklarer hun.

- De problemer og sikkerhedsudfordringer, vi havde for to år siden, er jo sådan set løst. Men så kommer der nye til, i takt med at byggeriet også skrider frem.

Facebook
Twitter