Tiltale: To briter svindlede Danmark for mere end ni milliarder kroner

Der er rejst tiltale mod Sanjay Shah for milliardsvindel med udbytteskat.

De danske myndigheder mener, at den britiske finansmand Sanjay Shah er hovedmanden bag svindel med dansk udbytteskat for 9,6 milliarder kroner. Han nægter sig skyldig, har han tidligere forklaret.

I et nøje planlagt svindelnummer har to britiske statsborgere lænset den danske statskasse for mere end ni milliarder kroner, de uberettiget har fået i refusion af dansk udbytteskat.

Det er i hvert fald Bagmandspolitiets (Søik) påstand, og de har i dag tiltalt de to briter for groft bedrageri, der har en strafferamme på op til 12 års fængsel.

Hovedmanden er ifølge Søik en britiske statsborger, der er bosat i Dubai. Ifølge DR Nyheders oplysninger er den tiltalte identisk med Sanjay Shah, der tidligere er udpeget som hovedmanden i sagen om svindel med udbytteskat for i alt 12,7 milliarder danske kroner.

Han nægter sig skyldig, oplyser han via sin talsmand Jack Irvine.

Ligeledes er hans formodede håndlanger - en brite med bopæl i Storbritannien - også tiltalt.

Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

- Der er tale om ekstremt alvorlig og meget omfattende kriminalitet begået mod den danske stat, og vi mener, at de to tiltalte har begået et kynisk og nøje planlagt bedrageri, hvor de har svindlet sig til mere end ni milliarder kroner fra den danske statskasse.

- På baggrund af en særdeles omfattende og kompleks efterforskning har vi derfor i dag rejst tiltale for groft bedrageri og forsøg på bedrageri for i alt 9,6 milliarder kroner mod de to britiske statsborgere i et af hovedsporene i udbyttesagen, siger fungerende chef for Søik Per Fiig i pressemeddelelsen.

Det er Søik’s opfattelse, at de to mænd på vegne af en række investorer og selskaber indsendte mere end 3.000 ansøgninger for at få udbetalt mere end ni milliarder kroner i uberettiget refusion af udbytteskat fra statskassen. De ansøgte yderligere om lige over en halv milliard kroner - de penge nåede ikke at blive udbetalt.

Ifølge de danske myndigheder havde de tiltalte lavet et setup med 24 malaysiske selskaber og 224 amerikanske pensionsplaner. Derudover er mere end 70 selskaber, som blandt andet er etableret på de Britiske Jomfruøer, Cayman Islands, i De Forenede Arabiske Emirater og i Storbritannien, indgået i transaktionerne.

Søik efterforsker stadig sagen og forventer, at de i løbet af nogle måneder kan tage stilling til, om flere skal tiltales for den massive milliardsvindel.

Det er forventningen, at sagen vil blive ført ved Retten i Glostrup. Den er endnu ikke berammet.

Det er de tiltalt for

  • De to britiske statsborgere er tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed efter straffelovens § 279, jf. § 286, stk. 2 for 9.025.205.871 kroner og forsøg på bedrageri af særlig grov beskaffenhed for 553.346.302 kroner.

  • Strafferammen er fængsel i otte år. På grund af sagens grovhed, beløbets størrelse, gerningsperiodens længde og den organiserede karakter af bedrageriet, vil SØIK gå efter at tage en særlig paragraf i straffeloven i brug - § 88, stk. 1 – som betyder, at strafferammen i særligt grove tilfælde kan blive forhøjet til 12 år.

Sanjay Shah klar til at komme til Danmark

Sanjay Shah har tidligere fortalt, at han nægter sig skyldig i at have gjort noget ulovligt, men erkender, at han har været med til at hive milliarder af kroner ud af den danske statskasse.

I et interview med Børsen i oktober meldte Shah sig klar til at møde op til en eventuel retssag i Danmark.

- Jeg ved, at det værste, der kan ske, er, at jeg bliver smidt i fængsel i tre år, sagde Sanjay Shah, der sagde, at han forventede, at Dubai vil udlevere ham til retsforfølgelse.

Men selv hvis det ikke bliver tilfældet, så vil han møde op til den danske retssag, forsikrede han i interviewet, hvor han gjorde det meget klart, at en dansk fængselscelle på ingen måde afskrækker ham.

- Jeg vil sidde i fængselscellen og kan ikke drikke eller ryge. Jeg vil kunne dyrke motion hver dag. Det vil sikkert forlænge mit liv med tre år, så for mig vil den tid ikke koste noget, sagde han og fortalte, at de danske myndigheder har vist ham cellen, hvor han skal afsone.

- Cellerne har mikrobølgeovn, tv, køleskab og en Playstation, så de sagde, "hvor slemt kan det egentlig være".

DR Nyheder har været i kontakt med Sanjay Shahs talsmand, Jack Irvine, der afviser, at hans klient vil stille op til interview. Han skriver i en kort kommentar:

- Mr. Shah fortsætter med at benægte, at han har gjort noget forkert og pointerer, at han har rådført sig med professionelle, før han udførte handlerne.

Ikke rejst tiltale for udbyttesvindel for tre milliarder

Sagen om svindel med udbytteskat mod den danske statskasse kører ikke kun i et strafferetsligt spor.

Skattestyrelsen i Danmark har anlagt civile retssager flere steder i verden - heriblandt Dubai, hvor Sanjay Shah bor - for at forsøge at få i alt 12,7 milliarder kroner hentet tilbage.

Ifølge Søik er det indtil videre lykkedes at beslaglægge værdier for i alt tre milliarder kroner - heriblandt midler for de to tiltalte.

Blandt andet er det tidligere kommet frem, at bagmandspolitiet har beslaglagt en ejendom i London tilhørende Sanjay Shah. Ejendommen har en værdi af 130 millioner kroner.

Det er endnu ikke rejst tiltale for de resterende lige over tre milliarder kroner, som de danske myndigheder mener, at de er blevet svindlet for.

Fungerende chef for Søik Per Fiig slår fast, at de stadig efterforsker en række forskellige netværk for den del. Her vil der gå længere tid, før Søik beslutter, om der skal rejses tiltale.