Tiltalt i Atea-sag: Regionsudbud var skræddersyet til Atea

Der var omkring en milliard kroner på spil i kæmpe udbud fra Region Sjælland, som ifølge mails var skræddersyet til Atea.

Den første afhørte havde svært ved at huske forhold omkring konto 2840. Han forklarede i retten, at han havde fået hukommelsestab og posttraumatisk stress efter en fem uger lang varetægtsfængsling. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Det ved jeg ikke.

Sådan lød det mest hyppige svar fra den første tiltalte i den store bestikkelsessag, Atea-sagen, der i dag er blevet afhørt i retten.

- Jeg har været varetægtsfængslet i fem uger. Min læge mener, jeg har posttraumatisk stress, og det er gået ud over min hukommelse. Nogle gange kan jeg ikke huske, hvad der skete i går. Det er meget, meget, meget kedeligt, sagde den nu tidligere salgschef fra Nordens største it-leverandør, Atea

Atea er central i det, der kaldes danmarkshistoriens største bestikkelsessag. Den omfatter en række offentlige myndigheder og ikke mindst Region Sjælland, der, indtil sagen rullede, var Ateas største kunde.

Ejede udbud

Da fire topfolk i 2014 brød ud af Atea og opkøbte it-selskabet 3A-it, var Atea pludselig under pres, fordi der nu var to bydere på det enorme it-udbud, der ifølge en mail, anklageren fremlagde i retten, var "designet til Atea og alt det, vi leverer i dag."

- It-chefen (navn anonymiseret, red.) ejer det her udbud. Jeg var et kort øjeblik bekymret for, at det blev rykket flere måneder, så 3A-it havde flere ting på plads.

- Der er ingen tvivl om, at de går 101 procent efter det her udbud, og de har deres relationer på plads i forhold til it-chefen. Det har jeg også, men ikke lige så mange stjerner på skuldrene, lød det i den interne mail i Atea, som anklager Jørn Thostrup læste højt.

Thostrup forsøgte flere gange at få den afhørte til at uddybe, hvad han mente med, at udbuddet var 'designet til Atea'.

- Du kan lægge i det hvad du vil, sagde den afhørte efter flere gange at have forklaret, hvordan Atea havde forsøgt at gøre sig til den bedst mulige leverandør.

I en powerpoint-præsentation redegjorde den afhørte for, hvorfor udbuddet fra Region Sjælland var enormt vigtigt for både Atea og 3A-it.

- Det her udbud er et ønske om at 'legitimere' vores samhandel.

- I dagligdagen er it-chefen, der bestemmer alt, skrev han i Powerpoint-præsentationen og vurderede, at udbuddet kunne have en værdi for Atea på over en milliard kroner.

På retsmødet torsdag blev udbuddet ellers værdisat til godt en halv milliard kroner.

Men fordi rammeudbuddet også omfattede flere andre offentlige myndigheder, blandt andet Rigspolitiet, hvor to tidligere it-direktører i Region Sjælland var ansat i ledelsesstillinger, var det den tiltaltes vurdering, at der var omkring en milliard kroner på spil.

Der var to bydere på udbuddet fra Region Sjælland, som 3A-it endte med at vinde.

Det reagerede Atea dog stærkt på, hvilket ledte til den politiefterforskning, der gør, at syv personer er tiltalt for grov bestikkelse og underslæb.

Region Sjælland annullerede udbuddet i juni 2015.

Konto 2840

Særligt for Region Sjællands samhandel med Atea var en konto 2840, en hemmelig konto, som ikke figurerede i Region Sjællands regnskaber, og som kun få i regionen kendte til.

Da salgschefen overtog samhandlen med Region Sjælland omkring 2007 fik han ifølge sin forklaring besked på, at der skulle overføres halvanden procent af al samhandel med Region Sjælland til den konto.

En konto, som it-chefen i Region Sjælland ifølge forklaringen rådede over.

- Det var it-chefen, der disponerede over den konto, fortalte den tiltalte.

Det er konto 2840, der blev brugt til at sende de syv tiltalte på rejser til Florida, Las Vegas, Dubai og Rom og på eksklusive besøg på en række af de fineste restauranter i Danmark. Blandt andet.

I går læste anklageren op fra en rapport af revisionsfirmaet PWC, der havde gennemgået kontoens mange posteringer siden 2012. Her var over 50 millioner kroner gået ind på kontoen. Ikke mindst i forudfaktureringer fra regionen.

Men altså også den halvanden procent, som ifølge den tiltale var hensat til brug for it-chefen i Region Sjælland.

- Så kom der en mail til mig eller min assistent, at "vi skal bruge ti pc’er på det sted den dag, og det skal betales af konto 2840," fortalte den afhørte.

Atea-sagen

  • Atea-sagen startede i foråret 2015, da Region Sjælland politianmeldte Nordens største it-leverandør Atea og regionens egne medarbejdere for bestikkelse i forbindelse med et stort it-udbud på over en halv milliard kroner.

  • Politiet satte gang i telefonaflytninger og indhentede kendelser til en koordineret ransagningsaktion hos 13 personer.

  • Seks af de syv tiltalte blev anholdt tidligt den 9. juni 2015 og fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Nykøbing Falster.

  • De tiltalte i 'Den store Ateasag' er fra Region Sjælland: En tidligere it-direktør, konstitueret it-direktør og it-chef. Og fra Atea og senere 3A-it: Salgsdirektør, koncernchef, salgschef og salgschef. Derudover er Atea som juridisk person tiltalt i sagen.

  • Efter en gennemgang af Ateas systemer anholdt politiet den 21. juni sidste år 31 offentligt ansatte hos blandt andre DSB, Udenrigsministeriet, Københavns Kommune og Rigspolitiet.

  • I den sag er 12 personer foreløbigt dømt, mens to er frikendt. Der verserer stadig seks sager ved byretten, de øvrige sigtelser er frafaldet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk