Tjek om du bruger en Huawei-driftet mast

Den spinagemistænkte telegigant styrer 4G nettet for TDC herhjemme. Se om du bruger netværket.

Flere landes efterretningstjenester har udtrykt bekymring over, om Huawei bliver eller kan blive brugt af den kinesiske stat til at stjæle personfølsomme oplysninger i andre lande. Det er dog aldrig blevet bevist.

Ikke alle er lige tilfredse med, at den kinesiske telegigant Huawei står for driften af TDC´s nye hurtige 4G net værk.

Flere landes efterretningstjenester har udtrykt bekymring over, om Huawei bliver eller kan blive brugt af den kinesiske stat til at stjæle personfølsomme oplysninger i andre lande. Det er dog aldrig blevet bevist.

Huawei har fået adgang til data i TDC's driftscenter, der ligger i Telehuset på Borups Allé i København.

Driftscenterets opgave er - ifølge TDC at overvåge og styre driften af mobilnettet - og opgaven er blandt andet at sikre, at nettet ikke overbelastes, eller at fejl på nettet afhjælpes så hurtigt som muligt.

Fra centret kan man se, hvilke mobiler der på et givent tidspunkt er tilsluttet en bestemt basestation, og eventuelt hvilket andet telefonnummer den enkelte mobil aktuelt er knyttet sammen med i forbindelse med en samtale.

Fra Aalborg Universitet fortæller Preben Mogensen, der er professor ved Institut for elektroniske systemer, at han mener, at det er vigtigt, at de ansatte i driftscenteret er sikkerhedsgodkendte.

- Det er vigtigt, fordi det er et af de få steder i netværket, hvor der kan ske et sikkerhedsbrist. Resten af kommunikationen i netværket er krypteret, så det er et meget stort ansvar, de ansatte har her. Det gælder både, hvordan de behandler vores data og samtaler - og set fra operatørens side, så er det simpelthen hjertet i netværket. Så hvis der bliver begået menneskelige fejl i det her center, så kan det faktisk lægge hele netværket ned, siger professoren.

Sjofler med sikkerheden

Blandt kritikerne er John Foley, der er tidligere medarbejder i Forsvarets Efterretningstjeneste med speciale i it-sikkerhed. I dag er han ejer og sikkerhedsekspert i firmaet Copits. Han mener, at Huaweis indtog på det danske telemarked er at sjofle med sikkerheden.

Men hvilke danskere er det, der nu får deres data gennem Huaweis hænder? John Foley giver her et bud.

  • Det gælder først og fremmest de cirka 750.000 TDC-kunder

  • Du kan både bruge en smartphone eller en trådløs tablet for at komme på 4G-netværket.

  • Abonnenter hos andre teleoperatører kan også blive berørt, hvis de har slået roaming til og hvis de, når de bruger deres telefon, står nær en TDC-mast, der på det givne tidspunkt er stærkest. Det gælder uanset, om de ringer til en TDC-kunde eller en kunde i et andet selskab.

Sluk eventuelt for 4G

John Foley peger på, at hvis du ikke vil bruge det nye 4G-netværk, så skal du slukke for det på telefonen eller tabletten.

- Du kan undgå at køre via 4G-netværk ved at sætte din telefon til at køre på 3G og 2G-netværk – men 4G har bedre dækning, mange steder, siger han.

I aften sender DR programmet DR2 Undersøger: Hvem holder øje med Huawei? Det fortæller blandt andet, at sikkerhedsgodkendelserne af Huawai-medarbejdere bunder i en frivillig aftale mellem TDC, Huawai og Center for Cybersikkerhed.

TDC kan ikke garantere 100 procent

Adspurgt om TDC kan garantere, at deres kunders data ikke ender i forkerte hænder, lyder svaret i en mail:

- Vi mener, at vi har Danmarks klart sikreste mobilnet. TDC har ganske enkelt højere sikkerhedskrav end vores konkurrenter, der ikke har samme ekstraordinære sikkerheds-setup, som TDC har med Center for Cybersikkerhed. Med de seneste års afsløringer af forskellige aflytningsskandaler rundt om i verden, skal man være forsigtig med at udstede en 100 % garanti. Men vi kan garantere, at TDC har Danmarks skrappeste sikkerhedskrav.

Kl. 21:30 kan du se mere om Huawei i programmet DR2 Undersøger: Hvem holder øje med Huawei?

Imens DR Nyheder har arbejdet på denne sag, er der blevet sendt et udspil til en ny lov i høring fra Forsvarsministeriet. Lovforslaget vil blandt andet vil stramme lovgivningen på området og udvide beføjelserne til Center for Cybersikkerhed.

Hvis loven vedtages, vil det blive lettere at kontrollere og sanktionere mod virksomheder som for eksempel Huawei.