Tjenestemænd koster fem milliarder ved Post-lukning

Det vil koste staten milliarder at lukke Postnord i Danmark, hvis politikerne vil privatisere postforretningen. Alene udgiften ved at fyre tidligere tjenestemænd er over fem milliarder kroner.

Postnord i Danmark er i store økonomiske vanskeligheder (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er milliarder af kroner der er på spil, når Transportministeren her til eftermiddag holder krisemøde om Postnord med forligskredsen.

For der venter en stor milliardregning, hvis politikerne vil lukke Postnord i Danmark og i stedet privatisere postforretningen, sådan som ordførere fra Liberal Alliance har foreslået.

Alene udgiften ved at fyre de mere end 3000 tidligere tjenestemænd i Postnord Danmark er således højere end fem milliarder kroner.

S: Milliardregning skal med i regnestykket

Det har Socialdemokratiets postordfører fået oplyst af Transportministeriet i forbindelse med Postnords regnskab.

- Hvis man ender i den situation, så hænger staten på en regning på den høje side af fem milliarder kroner. Det er klart, at hvis man taler om privatisering, så skal den regning med i samtalen og regnestykket, siger Christian Rabjerg Madsen, der er postordfører for Socialdemokratiet, til DR Nyheder.

LA luftet ide om privatisering

Liberal Alliances ordfører Villum Christensen har efter Postnord Danmarks chokerende underskud i forrige uge luftet ideen om privatisere postforretningen.

Men ifølge Socialdemokratiet er det nødvendigt at tage milliardregningen for eventuelle fyringer af tidligere tjenestemænd med i overvejelserne om Postnords fremtid i Danmark.

- Så undrer det mig, at Transportministerens eget parti er ude og foreslå en privatisering, uden at svare på, hvordan vi skal finansiere det, siger Christian Rabjerg Madsen til DR Nyheder.

LA: Privatisering kan være den rigtige løsning

Villum Christensen kender også til den truende milliardregning, hvis posten lukkes ned. Alligevel mener han, at det kan ende med at være den rigtige løsning at udlicitere postområdet.

- Det afgørende spørgsmål er, om man tror på, at virksomheden kan overleve. For hvis man siger, at der går tre år inden de begynder at tjene penge, så skal vi jo vurdere, om vi vil kaste gode penge efter dårlige. Vi har en risiko for at kaste flere milliarder ind i en rekonstruktion og så alligevel komme ud på den anden side og opdage, at man ikke er i stand til fungere på et privat marked, siger Villum Christensen til DR Nyheder.

Han tilføjer, at han vil afvente en nærmere analyse af Postnord Danmarks forretningsmodel, før han tager endelig stilling.

S: Privatisering er næppe løsningen

Socialdemokratiet har endnu ikke taget stilling til, hvad partiet vil med Postnord.

- Jeg vil ikke udelukke noget på forhånd. Jeg har bare meget svært ved at forestille mig, at privatisering er løsningen, siger Christian Rabjerg Madsen.

Han og resten af forligskredsen på postområdet skal i eftermiddag til krisemøde hos Transportminister Ole Birk Olesen (LA) om Postnord. Ministeren vil ikke udtale sig om sagen før mødet.

3F: Staten besluttede at de skulle være tjenestemænd

Ifølge fagforeningen 3F er der omkring 3200 tidligere tjenestemænd ansat i Postnord Danmark. De er i dag ansat på såkaldt ”særlige vilkår”, som ligner tjenestemandsvilkår.

Det betyder kort fortalt, at de har ret til tre års løn og livslang pension, hvis de bliver fyret. Dermed koster det ifølge 3F mindst halvanden million kroner at fyre en af dem.

3F påpeger, at det var staten selv, der valgte at ansætte folk som tjenestemænd før i tiden. Det betød blandt andet, at de ikke måtte strejke, hvilket var vigtigt, fordi posten var en central del af infrastrukturen.

Facebook
Twitter