Tobaksfirma betaler bøde for ulovlig Facebook-reklame: 'Pastiller er billigere end cigaretter'

Producent af tobakspastiller har fået en bøde på 200.000 kroner.

I september sidste fik Hermann Krügers besked om, at firmaet skulle stoppe med at bruge navnene Oliver Twist Tropical og Oliver Twist Royal. (© Oliver Twist)

Firmaet Hermann Krügers, der står bag mærket Oliver Twist, skal i den nærmeste fremtid til lommerne for at have reklameret for sine tobakspastiller.

Tobaksfirmaet har fra 2017 til 2019 lavet ulovlig reklame på Facebook og på sin hjemmeside, skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

- Al reklame for tobaksvarer, der har til formål at fremme salget, er forbudt, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Pastiller billigere end smøger

Firmaet har også reklameret ulovligt for pastillerne ved at lave spørgeskemaundersøgelser på Facebook, lyder det i afgørelsen.

På firmaets hjemmeside skrev producenten af pastillerne blandt andet: "Kun den absolut bedste tobak" og "Det er væsentligt billigere at bruge tobakspastiller fremfor at bruge cigaretter", skriver Forbrugerombudsmanden.

Men hvis man som tobaksfirma fremhæver cigaretter eller andre tobaksvarers gode egenskaber, så risikerer man at komme på kant med loven, lyder forbrugermyndighedens advarsel.

- Reklameforbuddet er meget vidtgående, og det er vigtigt, at branchen forstår det, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Skal betale 200.000 kroner

Firmaet har nu sagt ja til at betale bøden for den ulovlige reklame på i alt 200.000 kroner. Det var i marts sidste år, at Hermann Krügers blev meldt til politiet for overtrædelsen.

- Man må ikke fremhæve tobaksvaren og for eksempel skrive, at den smager godt eller er billigere end andre produkter. Så er det reklame, og det er forbudt, lød det dengang fra Christina Toftegaard Nielsen.

Også Sikkerhedsstyrelsen har været efter tobaksfirmaet. I september sidste fik Hermann Krügers besked om, at firmaet skulle stoppe med at bruge navnene Oliver Twist Tropical og Oliver Twist Royal.

Det betød, at de to varianter af pastillerne fik nye navne, skriver firmaet i en præsentation af produkterne på sin hjemmeside.

Det er heller ikke første gang, at tobaksfirmaer bliver anmeldt for at overtræde reklamelovgivningen.

Forbrugerombudsmanden har det seneste år politianmeldt flere virksomheder for at have reklameret ulovligt for e-cigaretter.

I efteråret 2018 fik to pibebutikker også bøder på tilsammen 70.000 kroner for ulovligt at have reklameret for piber og andre tobaksvarer på sociale medier.

Det er nok heller ikke sidste gang, lyder det fra Forbrugerombudsmanden.

- Forhandlere, der reklamerer for tobak, kan forvente at blive politianmeldt, siger Christina Toftegaard Nielsen.