Tobaksfirmaer får ekstra regning 10 millioner for hamstring af billige smøger

Kontrollen med salg af alt for billige cigaretter skærpes, oplyser Skattestyrelsen.

Flere tobaksfirmaer har ifølge Skattestyrelsens kontrol overtrådt den såkaldte hamstringsregel. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Det kommer til at koste en række tobaksfirmaer en ekstraregning på omkring 10 millioner kroner, at de har hamstret for mange billige cigaretter, inden den nye afgift på smøger blev indført 1. april.

Det oplyser Skattestyrelsen, der har været på kontrol hos de danske tobaksproducenter.

Helt konkret betyder det, at virksomhederne har hamstret flere end de tilladte stempelmærker, der sidder på danske smøger og tobak.

Dermed har de kunnet opbygge et lager med cigaretter til den 'gamle' billige pris - i stedet for til den nye, langt højere pris.

Det er et stempelmærke som dette, som nogle tobaksfirmaer har hamstret for mange af. Derfor får de nu en ekstraregning fra Skat. Mærket sidder øverst på cigaretpakken. (Foto: Emil Hobolt Mortensen)

- De fleste virksomheder har holdt sig inden for grænserne, men der er en række virksomheder, som har købt for meget og dermed kan se frem til en ekstra regning fra Skattestyrelsen. Vi har opgjort vores krav, og vi sender krav ud mod virksomhederne for op mod 10 millioner kroner, siger underdirektør i Skattestyrelsen Anne Sofie Hedemann.

Hamstringsregel

Op til de nye tobakspriser blev der indført en hamstringsregel, der gav tobaksfirmaerne lov til at hamstre fem procent ekstra stempelmærker med den gamle pris.

Dermed forsøgte man fra myndighedernes side at forhindre, at firmaerne fik opbygget for store lagre med tobaksvarer til gamle priser, som man ville kunne fortsætte med at sælge efter 1. april.

Det er denne hamstringsregel, som flere tobaksfirmaer ifølge Skattestyrelsens kontrol har overtrådt.

Virksomhederne kan nu gøre indsigelser og klage over Skattestyrelsens afgørelse og ekstraregning inden for 14 dage, så præcis hvornår sagerne er afsluttet, vides ikke.

Skattestyrelsen har planlagt endnu en runde kontroller. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Men det er ikke slut med Skattestyrelsens kontrol af tobaksfirmaerne her.

Styrelsen har nemlig planlagt endnu en runde kontroller, hvor det skal tjekkes, om tobaksfirmaerne bliver ved med at sælge ud af de lagre, som de har, med cigaretter med de gamle priser.

I strid med reglerne

DR Nyheder har tidligere kunnet afsløre, at tobaksproducenten Japan Tobacco International i strid med reglerne har sendt cigaretter med gamle afgiftsmærker på markedet, efter at prisstigningen blev indført den 1. april. Og det er ulovligt og decideret strafbart, lød vurderingen dengang fra en skatteadvokat.

Det er altså det, som Skattestyrelsen nu vil undersøge hos den danske tobaksbranche.

- Nu sætter vi fokus på området og skærper kontrollen over for tobaksvirksomhederne. Vi kan komme på virksomhedsbesøg og tjekke salgsbilag - og se om der er solgt tobak med de gamle stempelmærker. Og det har vi en formodning, om at nogle af dem har gjort, siger Anne Sofie Hedemann.

Skattestyrelsen oplyser, at man vil 'benytte alle de beføjelser loven giver til kontrolarbejde' for at få styr på problemet.

Facebook
Twitter