Tøjkometer kendt fra 'Løvens Hule': Svindlere sælger fupprodukter i vores navn

Tøjmærket Shaping New Tomorrow kender til mindst 50 fuphjemmesider, hvor deres navn bliver misbrugt.

Det danske tøjmærke Shaping New Tomorrow har siden, at de blev danmarkskendte i iværksætterprogrammet Løvens Hule, kunnet sole sig i succes og millionomsætninger.

Men der er også en bagside af medajlen, når kunderne begynder at rive ens produkter ned af nethylderne.

Der florerer nemlig adskillige falske webshops i firmaets navn og med billeder af deres produkter. Webshops, hvor kunderne enten ikke får den bestilte varer eller får et billigt kopiprodukt i stedet.

Det fortæller Kasper Ulrich, der er direktør i Shaping New Tomorrow.

- Det er intet mindre end frustrerende, at der er nogle derude, som forsøger at udnytte vores brand og forvirre forbrugerne. Det er frustrerende for os, men i sidste ende er det forbrugerne, det går ud over, siger han og fortæller, at han har set over 50 falske sider, som på dansk påstår at sælge tøjvirksomhedens varer.

150.000 fuphjemmesider anmeldt

Shaping New Tomorrow er langtfra den eneste danske virksomhed, som bliver misbrugt på nettet.

E-mærket, der er stiftet af en række organisationer og har til formål at sikre en sikker dansk internethandel, anmeldte sidste år 150.000 falske webshops til Bagmandspolitiet.

Cirka 33.000 af disse hjemmesider - som alle henvender sig til danske forbrugere - er dog stadig aktive i dag, og dansk politi har ikke kunnet skride ind.

Det skyldes, at svindlerne har brugt udenlandske domæner, og derfor er sagerne overdraget til det europæiske politisamarbejde Europol.

- Det er nedslående og trist og på et eller andet plan lidt uacceptabelt, at vi oplever, at der for os at se ikke bliver gjort noget ved de anmeldelser, vi kommer med, siger Toke Mølgaard, der er kommunikationschef hos e-mærket.

Ved du, hvad du skal holde øje med, når du shopper på nettet og mistænker, at du er på en falsk webshop. Tag en lille test herunder. Du skal trykke på fejlen med din museknap for at komme videre til næste spørgsmål.

'Vi er jo ikke Nike'

Hos Shaping New Tomorrow, der har eksisteret i fem år, er de noget overraskede over, at svindlere i så stor stil har udset sig deres brand.

- Jeg synes, at det er ekstremt højt tal, at der er mindst 50 falske webshops, der misbruger vores brand. Vi er jo ikke Nike eller lignende, og de 50 falske webshops er kun dem, vi kender til, siger direktør Kasper Ulrich.

Hvad tænker du om, at de her sider ikke bliver bremset og lukket ned?

- Jeg synes, at det er synd, at man ikke kan gøre mere for at bremse siderne og få bugt med noget af alt den it-kriminalitet, der foregår i Danmark. Der burde gøres mere, og det håber jeg, bliver gjort, siger direktøren for Shaping New Tomorrow.

E-mærket lancerede sidste år et værktøj, der kan hjælpe forbrugerne med at undgå fupbutikker på nettet. Se hvordan det fungerer herunder

Thomas blev snydt af kinesisk fupside

Det er ikke kun virksomhederne, som bliver fanget i de net-kriminelles spind. Der er også danske forbrugere, som falder i svindelfælden.

Sidste år blev der i alt anmeldt knap 27.000 tilfælde af svindel på nettet. Af disse omhandlede cirka 350 af dem fuphjemmesider, viser tal fra Rigspolitiet.

Revisoren Thomas Greve fra Hedehusene nær København er en af dem, der har mærket svindlernes klamme kløer.

Da han i maj skulle købe sko på nettet, faldt han nemlig over et tilbud, som desværre viste sig at være lidt for godt til at være sandt.

- Både priserne og siden var på dansk, så umiddelbart så det tilforladeligt ud, så jeg lavede en bestilling, siger Thomas Greve.

Der gik dog ikke længe før, revisoren fik et ubehageligt telefonopkald. Det var nemlig hans bank, som kunne fortælle ham, at han havde lavet en transaktion til Kina.

- Jeg kunne lægge to og to sammen og regne ud, at der var noget galt. Jeg aftaler med min bank, at vi spærrer mit kort, men transaktionen er gået igennem, siger han og fortæller, at han forgæves forsøgte at få annulleret ordren efterfølgende.

Købte to par sko - fik et slips med posten

Cirka en måned efter får han et pakke med posten og bliver noget overrasket, da han ser indholdet. I stedet for bestillingen på de to par sko, så var der blot et slips.

Efter længere tids tovtrækkeri via mail, hvor Thomas Greve forsøgte at få sine penge tilbage, gav han til sidst op, og anmeldte firmaet bag til politiet.

Efterfølgende har han fået pengene tilbage fra sin bank efter at have lavet en indsigelse.

I dag står revisoren fra Hedehusene tilbage med en dårlig smag i munden. For den i dag er webshoppen stadig aktiv og kan fortsætte med at snyde danske forbrugere.

- Det er ikke så meget pengene i det. Det er mere, at jeg har forsøgt at stoppe dem, men at jeg kan konstatere, at de stadig er aktive.

- Det ærgrer mig, at vi ikke har en instans, der har mulighed for at lukke sådan en side ned - jeg er formentlig ikke den eneste, der er blevet snydt, siger Thomas Greve.

Hvorfor har du ikke kunne styre uden om fupsiden?

- Det er klart, at der er faresignaler undervejs, og jeg var ikke opmærksom nok. Jeg blev fanget af, at det stod på dansk med dansk priser, og at det så pænt og legitimt ud, siger han.

Bagmandspolitiet fortæller til DR, at alle 150.000 politianmeldelser er videresendt til Europol. DR Nyheder har kontaktet Europol for at få en kommentar til kritikken. I en e-mail skriver de, at de har modtaget anmeldelelserne, men ikke har yderligere kommentarer.

Facebook
Twitter