Tøjproducenter vil fjerne skadelig kemi inden 2020

Hver tiende internationale modevirksomhed vil fjerne alle giftige kemikalier fra tøjproduktionen inden 2020.

H&M er em af de tøjproducenter har valgt at følge Greenpeaces krav om at fjerne alle phthalater og andre giftige kemikalier fra tøjproduktionen inden 2020. (Foto: PHILIPPE HUGUEN © Scanpix)

Der skal slet ikke være farlige kemikalier i vores tøj, og tøjindustrien skal svine mindre, for dens forurening er et kæmpe internationalt miljøproblem.

Det mener miljøorganisationen Greenpeace, som nu har fået en del af den internationale tekstilbranche til at forpligte sig til at fjerne alle skadelige stoffer fra tøjproduktionen - både til gavn for naturen, de mennesker, der arbejder i tekstilindustrien, og forbrugerne.

En ud af 10 virksomheder i branchen har valgt at følge Greenpeaces krav om at fjerne alle phthalater og andre giftige kemikalier fra tøjproduktionen inden 2020. Det gælder blandt andre internationale brands som H&M, Puma, Adidas og Esprit.

Udvikling mod mindre kemi

- Det er fantastisk, at så mange virksomheder har taget vores opfordring op, siger Birgitte Lesanner, kampagnechef i Greenpeace.

- Jeg håber og tror, at dette bare er begyndelsen på en udvikling mod stadig mindre kemi i tekstilindustrien, siger hun til Ritzau.

Selvom 10 procent af virksomhederne måske ikke lyder af mange, mener hun, at virksomhedernes velvilje gør en stor forskel.

Kæmpeproblem i Kina

For på verdensplan er forureningen fra tekstilfabrikkerne enorm, og en tiendedel af den samlede forurening udgør derfor en stor mængde gift, forklarer hun.

Greenpeaces kampagne er især rettet mod virksomheder, der syr og farver kjoler, skjorter og anden beklædning i lande uden for EU, hvor det - i modsætning til i EU - er lovligt at producere tøj med store mængder sundhedsskadelige stoffer.

- Forurening med kemikalier er et kæmpeproblem i Kina, som er verdens største producent af tøj, siger Birgitte Lesanner.

Mange kræftsygdomme

- Det er uetisk, at virksomheder - også danske - har sendt tekstilproduktionen til Kina, og så producerer tøj med al mulig giftig kemi, siger hun.

Ifølge Birgitte Lesanner er der områder omkring tekstilfabrikker i Kina, hvor forekomsten af kræftsygdomme er meget høj. Hun er ikke i tvivl om, at det vil være en fordel for syersker og andre ansatte i tøjindustrien, når skadelige stoffer fjernes fra produktionen.

Ifølge Greenpeace viser en opgørelse fra FN, at tøjindustrien udleder mellem 300 og 400 millioner ton kemikalier til verdens farvande hvert år.

/ritzau/