Toldere finder flere ulovlige våben: Minister advarer forældre mod trofæer fra computerspil

Halsknive fra spillet Counter-Strike udgør særligt problem.

Halsknive, der kendes som karambitknive, er populære som souvenirs blandt fans af computerspillet Counter-Strike. (Foto: Ulrik Stadler Bang DR Syd © Syd- og Sønderjyllands Politi)

De danske toldere ved grænsen og i lufthavnene har i løbet af de seneste fem år fundet stadig flere ulovlige våben i pakker og post på vej ind i landet.

Faktisk er der tale om mere end en syvdobling. Og indtil videre er der beslaglagt 9.400 våben alene i årets første ni måneder, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er jeg faktisk rystet over. Vi er vidne til en voldsom udvikling. Og vi gør meget for at sætte ind over for det. Nogle er de her våben er meget farlige, og vi kan se, at de også bliver købt af børn og unge, siger skatteminister Morten Bødskov (S) til DR Nyheder.

De mange ulovlige våben, som hver dag er på vej til at krydse Danmarks grænse, tæller alt fra kastestjerner til knojern, knive, springknive og ulovlige peberspray.

Skatteminister Morten Bødskov (S) opfordrer forældre til at sikre sig, at deres børn ikke køber ulovlige vå¨ben på nettet, men er også parat til at bruge flere penge på toldindsatsen. (© DR Nyheder)

Men af og til finder tolderne også camouflerede våben som kreditkort, der kan foldes ud som knive eller strømpistoler i forklædning som lommelygter, læbestift eller andet.

Et særligt problem udgør de såkaldte halsknive, karambitknive, der bæres i en snor rundt om halsen, og kendes fra computerspillet Counter-Strike.

Minister: Hold øje med jeres børn

Halsknivene bliver købt på udenlandske hjemmesider af børn og unge, der ikke nødvendigvis er klar over, at knivene er ulovlige herhjemme.

Der er ikke noget uskyldigt ved knive, der kan bruges i nattelivet, blot fordi de bliver købt på nettet som såkaldt spiltrofæer, lyder det fra Morten Bødskov.

- Jeg kan godt forstå, at børn og unge er fascinerede af de her spil. Men jeg tror også, at vi som samfund og som forældre har en opgave i at tale med børn og unge om, at man skal passe på her, siger Morten Bødskov.

Syd- og Sønderjyllands Politi modtog sidste år 52 anmeldelser om import af de såkaldte halsknive. (© (c) Colourbox)

Ifølge knivloven er det ulovligt at anskaffe, eje, bære og anvende våbnet. Og straffen for skaffe en halskniv er 3.000 kroner i bøde.

- Man skal lade være med at bestille de her knive. Og man skal være klar over, at hvis man gør det, så er det et brud på lovgivningen, og det er en alvorlig sag, siger Morten Bødskov.

De populære kamambitknive er ikke et nyt fænomen. Sidste advarede flere politikredse om trenden - heriblandt Midt- og Vestjyllands Politikreds, der sendte bekymringsbreve ud til forældre efter 200 sager på fem måneder.

Penge til kontrol på finansloven

I gennemsnit bliver der hver dag fundet 35 våben på vej til danske modtagere.

Og ifølge Skatteministeren er de mange beslaglæggelser resultatet af, at Toldstyrelsen har sat ind med flere kontroltoldere og nye, mere moderne pakkescannere.

Men det er også en stor opgave at kontrollere den stigende strøm af pakker fra udlandet.

Fra Kina alene ankommer der hver dag 43.000 pakker til danske modtagere.

- Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe opgave, men det vidner så også om, at der er behov for, at der er nogle toldere til at kontrollere det og nogle scannere til at køre pakkerne igennem, så man kan se, hvad der er i dem, siger Morten Bødskov.

På sit finanslovsudspil har regeringen sat 150 millioner kroner af til et nyt skattecenter med 250 medarbejdere, der skal arbejde med kontrol, svindel og udbytteskat.

Det omfatter også toldområdet.

- Præcis hvordan, de penge skal fordeles, skal vi nu til at finde ud af. Vi vil kigge på alle de steder, hvor der er behov. Og det her er et af dem, siger Morten Bødskov.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter