Røde tal og regnskaber: Toneangivende aktieindeks oplever værste måned siden finanskrisen

Aktieindekset Nasdaq faldt med 13,3 procent i april måned.

En af årsager til Nasdaq-indeksets fald skyldes dårlige regnskaber fra amerikanske tech-virksomehder. Blandt andre fra Netflix, hvor Ted Sarandos her er øverste chef. (Foto: Mike Blake © Ritzau Scanpix)

Ikke siden den globale finanskrise i 2008 har det amerikanske aktieindeks Nasdaq registreret et større samlet fald på en måned, end man har oplevet i april 2022.

Det skriver mediet Financial Times ifølge Ritzau.

Det teknologitunge aktieindeks har i april måned oplevet et samlet fald på 13,3 procent, og man skal altså 14 år tilbage i tiden for at have oplevet noget lignende.

I 2008 skyldtes aktiernes fald blandt andet, at investeringsbanken Lehman Brothers kollapsede, hvilket sendte chokbølger igennem verdens finansielle markeder.

Det nuværende Nasdaq-fald, som har skåret 5.000 milliarder dollar af aktieindeksets samlede markedsværdi siden november, hvor den nåede sin hidtidige top, skyldes flere ting.

Store rentestigninger i vente

Det siger Per Hansen, der er investeringsøkonom hos banken Nordnet. En af årsagerne er, at den amerikanske centralbank har varslet rentestigninger - store rentestigninger - den kommende tid.

- Vi har været vant til en understøttende pengepolitik med lave og faldende renter, som har betydet, at rigtig mange aktier er steget de sidste 10-12 år.

- Men nu har den amerikanske centralbank skiftet holdning. Nu siger centralbanken, at renten skal stige. Og den skal stige rigtig meget. Det betyder, at indtjeningen bliver mindre på aktiemarkedet, og det er derfor, at aktiemarkedet begyndte at falde i starten af 2022, siger Per Hansen.

For første gang siden 2018 hævede den amerikanske centralbank, Federal Reserve, renten i midten af marts. Her hævede man renten med 0,25 procentpoint, så renten nu ligger i intervallet 0,25-0,50.

Men yderligere rentestigninger er på vej. I maj forventes den amerikanske centralbank at hæve renten med 0,5 procent, fortæller Per Hansen.

- Den amerikanske centralbank har derudover signaleret, at man regner med, at renten skal stige med yderligere to procentpoint inden for de næste 12 måneder.

- Det har fået investorer til at frygte, at renten bliver hævet så meget, at centralbanken styrer den amerikanske økonomi mod negativ vækst i 2023. Den amerikanske økonomi er formentlig allerede gået markant ned i vækstgear. Det svarer nogenlunde til, at du har en bil, der allerede er på vej meget ned i gear, og så træder du hårdt på bremsen. Det gør investorerne nervøse.

Bange for ikke at kunne styre inflation

Udsigten til stigende renter i USA er altså en af årsagerne til kursfaldet på Nasdaq-indekset ifølge Per Hansen.

Derfor fristes man til at spørge, hvorfor det overhovedet er nødvendigt at hæve renten.

Det gør man i et forsøg på at holde styr på inflationen, forklarer investeringsøkonomen. Men det burde den amerikanske centralbank have gjort tidligere, mener han.

- Den amerikanske centralbank har to mandater. Den skal styre prisudviklingen, og så skal den stimulere økonomien.

- Men alt for længe har man understøttet økonomien uden at sørge for, at man har kunnet kontrollere inflationen. Og nu er risikoen, at inflationen kommer lidt ud af kontrol. Det er derfor, at de er nødt til at hæve prisen på penge, og det gør de ved at sætte renten op, siger Per Hansen.

Dårlige regnskaber fra tech-giganter

En anden årsag til, at aktieindekset Nasdaq har haft sin dårligste måned siden den globale finanskrise, er, at der den seneste tid er kommet skuffende regnskaber fra amerikanske teknologigiganter.

USA's mest værdifulde firma, Apple, offentliggjorde torsdag en højere omsætning end forventet for første kvartal i 2022. Men samtidig advarede selskabet om, at problemer med forsyningskæder og fabrikslukninger i Kina kan koste techgiganten op imod otte milliarder dollar i andet kvartal.

Det fik Apples aktie til at falde med 14 procent ifølge Financial Times.

Netflix har i første kvartal af 2022 tabt 200.000 abonnenter, og det fik aktiemarkedet til at reagere negativt. (Foto: Justin sullivan © Ritzau Scanpix)

Samme dag offentliggjorde Amazon sit første kvartalsmæssige tab siden 2015, mens streaminggiganten Netflix også præsenterede et kvartalsregnskab, som var dårligere end forventet.

Regnskabet viste, at selskabet har mistet 200.000 betalende brugere i årets første kvartal - stik i mod forventningen, der lød på 2,5 millioner flere kunder. Det fik efterfølgende Netflix-aktien til at styrtdykke med omkring 36 procent.

- Det har yderligere forstærket fornemmelsen af, at selv blandt de allerstørste aktier er der ikke nogen, der er så store, at de ikke kan ligge ned og blive påvirket, siger Per Hansen og tilføjer, at Netflix-aktien er faldet lidt over 70 procent fra det højeste niveau, man så i 2021.

Faldende aktiekurser kan fortsætte

Spørgsmålet er nu, hvor længe aktiekurserne herhjemme og internationalt fortsat vil rasle ned.

Ifølge Per Hansen har investorerne "helt sikkert fået sig en overraskelse", og han mener, at aktiekurserne kan fortsætte med at falde lidt endnu.

- Aktiefaldene kan sagtens fortsætte. Men hvis det sker, så tror jeg, det kommer til at ske i et helt andet og noget mere afdæmpet tempo.

- Jeg tror, at investorerne finder sig et nyt og bedre udgangspunkt, så aktierne igen kan stige i løbet af nogle måneder.

Han mener, at niveauet på Nasdaq-indekset har ligget kunstigt højt de seneste år - omkring 20-25 procent for højt.

- Selvom niveauet kan falde med 20-25 procent, så kan nogle aktier sagtens falde med 50, 60 eller 80 procent, siger Per Hansen og fortsætter:

- USA er verdens største aktiemarked, og derfor har det også stor betydning for os danskere, hvad der sker derovre. Det, der sker i USA, kan ikke undgå at smitte af på den danske økonomi og det danske C20-indeks.