Top 10: Her er de største ansøgere til lønkompensation

Selskaber inden for luftfart topper igen listen over de største ansøgere om statslig lønstøtte.

SAS-fly holder stille i lufthavnen i Kastrup. Det har resulteret i en gigantisk ansøgning om lønkompensation på mere end 250 millioner kroner. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

204.714

Så mange personer er eller har været sendt hjem fra deres job med fuld løn. Det viser tal fra Erhvervsstyrelsen.

For alt imens Danmark så småt er begyndt at åbne, er der stadig virksomheder, der har hjemsendte medarbejdere.

Her går staten ind og dækker 75 procent af lønnen eller op til 30.000 kroner om måneden per person.

Det eneste krav til lønmodtageren er, at vedkommende ikke må arbejde under hjemsendelsen, og at der skal afholdes mindst fem feriedage under hjemsendelsen.

Tallene blev opgjort for en uge siden, og der kan stadig være enkelte virksomheder, der mangler at blive registreret. Men indtil videre løber det samlede beløb op i knap 8,3 milliarder kroner.

1

SAS: 234,9 millioner kroner

I slutningen af april meddelte SAS, at de forventer at skulle skære 5000 stillinger for at overleve. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Skandinaviens største flyselskab er også Danmarks største modtager af lønkompensation med mere end dobbelt så meget som nummer to på listen.

Det bliver til hele 234.942.607 kroner fordelt på 3.585 medarbejdere, når man regner SAS' datterselskaber med, som både dækker over bagagemedarbejdere og medarbejdere, der håndterer de store lastfly.

2

Københavns Lufthavne: 114,5 millioner kroner

Normalt er der 83.000 rejsende igennem lufthavnen dagligt. I april er det faldet til færre end 900 dagligt. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

På andenpladsen finder vi en anden aktør inde for luftfarten - Københavns Lufthavne. Lufthavnen i Kastrup har været stort set mennesketom siden nedlukningen i starten af marts.

Det betyder, at omkring 2.300 medarbejdere er sendt hjem med lønkompensation, hvilket løber op i 114.531.672 støttekroner fra staten.

3

Bestseller: 66,1 millioner kroner

Bestseller er hårdt ramt og har søgt om statslige hjælpepakker i flere lande. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Tøjimperiet Bestseller er hårdt ramt af coronakrisen, da befolkningens shoppelyst har været sat på standby.

Gågader og storcentre har ligget øde, og det samme har Bestseller-forretninger som Jack & Jones, Vero Moda og Only.

Bestseller har tidligere meddelt, at tøjkoncernen fyrer 15 procent af medarbejderstaben i Danmark, hvilket er 750 mennesker.

I den seneste opgørsel er der søgt om lønkompensation for 1.703 medarbejdere. Det løber op i 66.084.767 kroner.

4

Danfoss: 64,2 millioner kroner

Danfoss beskæftiger 25.000 på verdensplan og 5.300 i Danmark. Knap hver 11. danske medarbejder er sendt hjem. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Den danske virksomhed Danfoss, der især er kendt for termostater til radiatorer, har sendt lidt over 1.000 ansatte i Danmark hjem midlertidigt.

Det svarer til knap hver femte ansatte i Danmark, hvor selskabet fra Nordborg på Als beskæftiger 5.300 personer.

I alt lyder ansøgningen om lønkompensation på 64.212.959 kroner.

Danfoss har 69 fabrikker i 20 lande, og selskabet sælger sine produkter i mere end 100 lande. Der er flere end 25.000 medarbejdere i den samlede koncern.

5

Scandic: 44,1 millioner kroner

Scandic har 280 hoteller i drift eller udvikling fordelt på 6 landet. De er alle påvirket negativt af de mange rejserestriktioner på verdensplan. (Foto: Christian Tim Morberg Skovengaard © undefined)

Det er ikke kun branchen for luftfart, der bløder under de lukkede grænser. Også turistbranchen - og dermed hotellerne - er hårdt pressede.

Det har resulteret i at Nordens største hoteloperatør, Scandic, har måtte sende næsten tusind ansatte hjem med løn.

Ansøgningen om lønkompensation løber for hotelkæden op i 44.097.400 kroner.

6

Gate Gourmet Denmark: 42,1 millioner kroner

Gate Gourmet leverer mad til fly i 200 lufthavne på verdensplan. Men når der ikke er fly i luften, er der ikke meget at lave på landjorden. (Foto: Arnd Wiegmann © Scanpix)

Det verdensførende flycatering-selskab, Gate Gourmet, er også på listen over de største ansøgere med en ansøgning om lønkompensation på 42.068.706 kroner.

Gate Gourmet er et datterselskab til det børsnoterede Gategroup, der har hovedkontor i Zurich. Gate Gourmet servicerer fly med mad i 200 lufthavne.

Ifølge Gate Gourmets seneste regnskab har firmaet 802 ansatte i Danmark.

7

DFDS: 40 millioner kroner

DFDS har suspenderet ruterne København-Oslo og Amsterdam-Newcastle. Derudover er antallet af passagerer faldet drastisk. (Foto: DFDS/handout © Scanpix)

Og så skal vi fra luftfart til skibsfart. For det store danske rederi DFDS har måttet sende 773 medarbejdere hjem, hvilket har udløst en ansøgning om lønkompensation på 40.004.641 kroner.

Det er resultatet af to suspenderede ruter, kun såkaldte anerkendelsesværdige indrejser og en nedgang i fragtaktiviteterne. Det fremgår af selskabets seneste kvartalsregnskab.

8

Magasin Du Nord: 38,8 millioner kroner

Efter godt to måneders nedlukning kunne Magasin igen for to uger siden slå dørene op for sine kunder. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Da storcentrene blev lukket ned røg Magasin med i puljen. Det har betydet, at selskabet har haft 1.333 medarbejdere sendt hjem.

Derfor har man søgt om statstøtte for 38.762.079 kroner. Som det eneste selskab på listen her, er ansøgningen endnu ikke godkendt.

9

Widex: 38,6 millioner kroner

Den familieejede høreapperat-producent Widex har sendt en stor del af sine danske medarbejdere hjem med lønkompensation. (Foto: JAN JØRGENSEN © Scanpix)

Et af de mere ukendte selskaber på listen er selskabet Widex, der producerer høreapparater. Virksomhedens produkter forhandles i mere end 100 lande og har over 4.000 ansatte globalt.

Herhjemme har de måtte sende 743 medarbejdere hjem under coronakrisen. Det har resulteret i en ansøgning på 38.629.307 kroner.

10

H&M: 33,6 millioner kroner

Næsten 1.800 af H&M's danske medarbejdere har været sendt hjem med lønkompensation fra Staten. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

På listens tiendeplads finder vi endnu en tøjvirksomhed. Det er den svenskejede tøjgigant Hennes & Mauritz, der ligesom Bestseller og Magasin har lidt under nedlukningen af shoppingcentre og tomme gågader de seneste måneder.

Virksomheden er endt med at søge lønkompensation for 33.565.900 kroner og sendt knap 1.800 medarbejdere hjem.

Hvad er lønkompensation?

  • Fyringstruede danskere kan få betalt en del af deres løn af staten gennem hjælpepakken om lønkompensation.

  • Lønkompensation betyder, at de ansatte bliver sendt hjem med fuld løn, fordi deres arbejdsplads er i alvorlige problemer.

  • Staten betaler 75 procent af de ansattes løn eller op til 30.000 kr. Virksomheden betaler den resterende løn. Medarbejderne bidrager selv ved at bruge fem dages ferie under hjemsendelsen.

  • Virksomhederne kan få lønkompensation, hvis de står over for at skulle fyre mindst 30 procent af de ansatte eller mere end 50 medarbejdere.

  • Virksomheden forpligter sig til ikke at fyre ansatte, der får lønkompensation.

  • Lønkompensationsaftalen er indgået mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening DA og fagbevægelsens hovedorganisation FH, og løber frem til 8. juli.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk