Topfolk i Amagerbanken dømt til at betale 225 millioner kroner

Tidligere topchef og syv bestyrelsesmedlemmer i den krakkede Amagerbanken dømt i Østre Landsret.

De otte tidligere medlemmer af Amagerbankens ledelse skal betale erstatningen på 225 millioner kroner til statens skraldespandsselskab for nødlidende banker, Finansiel Stabilitet. (Foto: Esben Salling © Scanpix)

Den tidligere topchef og syv bestyrelsesmedlemmer i den krakkede Amagerbanken er blevet dømt i Østre Landsret til at betale 225 millioner kroner i erstatning til staten.

En direktør, der også var medlem af direktionen, er ligesom to medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer blevet frifundet, fremgår det af domsresumeet.

Med dagens afgørelse har landsretten ændret dommen fra byretten, hvor ledelsen i 2017 blev frikendt for ansvar.

Gav kredit til spekulation

Sagen i landsretten har handlet om bankledelsens ansvar for et enkelt stort udlån i maj 2008 til tre erhvervsmænds overtagelse af en ejendom på Østerbro i København.

En af idémændene bag projektet var eks-bokseren Hans Henrik Palm: Det gik under navnet "Østerfælled-ejendommen" og blev anlagt på Østerbro i København.

Værdien blev nedskrevet voldsomt efter finanskrisen, men i stedet for at trække i bremsen fik kunderne mulighed for at dække tabet gennem valutaspekulation for lånte penge.

Landsretten finder det ansvarspådragende, at ledelsen i 2009 forlængede kreditten, så valutaspekulation kunne fortsætte.

Ledelse kan slippe billigt

Sagen var anlagt af FS Finans III A/S, der er et datterselskab det statslige selskab Finansiel Stabilitet, der rydder op efter krak i banksektoren.

Erstatningen skal som udgangspunkt dækkes ligeligt mellem de otte tidligere ledelsesmedlemmer, der skal betale lidt over 28 millioner kroner hver.

De kan dog ende med at slippe billigere.

Af dommen fremgår det nemlig, at det i omfang, bestyrelsesformandens bestyrelsesansvarsforsikring dækker erstatsningsansvaret, skal de øvrige ledelsesmedlemmer friholdes.

DR Nyheder/Ritzau

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk