Da politikerne tilbage i juni blev enige om, at danskerne skulle have tre ugers indefrosne feriepenge udbetalt, skabte det debat, at man først ville få pengene i hænderne til oktober.
En del af debatten gik på, at det punkterede ideen om at sætte gang i forbruget her og nu, når først pengene kunne udbetales i oktober.
Men det har vist sig at være det helt rigtige tidspunkt, lyder vurderingen nu fra flere økonomer.
- Ledigheden er steget, beskæftigelsen er faldet og der er meget stor usikkerhed både på det økonomiske og sundhedsmæssige område. Så jeg tror, det er et godt tidspunkt at få et boost til den økonomiske aktivitet, siger Michael Svarer, der er økonomiprofessor på Aarhus Universitet og tidligere overvismand.
Feriepenge skal forsøde livet
Stine Karkov Sørensen er gymnasielærer på Grenaa Gymnasium, og så er hun en af de danskere, der gerne vil have sine indefrosne feriepenge udbetalt i oktober.
- Jeg tænker da, jeg skal forsøde livet lidt for mig selv og min familie. Det kunne for eksempel være at lave et hyggerum i vores hus, hvor mine børn og deres venner kan være, siger hun.
Stine Karkov Sørensen er 45 år og vil gerne have sine indefrosne feriepenge nu - i stedet for, når hun en dag går på pension. Hun har allerede mange gode idéer til, hvad hun ellers vil bruge pengene på.
- Vi kunne også gå ud og spise eller tage ud på en oplevelse. Vi synes escape rooms er enormt sjove, så det kunne også være fedt at bruge nogle penge på det, siger hun.
Ifølge Philip Schrøder, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet, er det den helt rigtige måde at bruge sine penge, hvis man skal stimulere den danske økonomi. Forbrug og restaurantbesøg hjælper nemlig økonomien på rette vej uden at koste statskassen penge.
- Det er en meget billig måde at stimulere økonomien, fordi vi ikke belaster de offentlige finanser, forklarer han.
Den rette timing
I følge flere økonomer, DR Nyheder har talt med, er der svært at ramme den helt rigtige timing, når man vil sætte skub i privatforbruget og dermed i økonomien.
Hvis folk får feriepengene i hånden, når smitten er lav, så vil de have et højt forbrug, som der ikke i lige så høj grad er brug for. Men hvis smitten derimod er voldsom, så vil det skabe usikkerhed, og folk vil holde på pengene i stedet for at gå ud og bruge dem.
- Den grundlæggende tanke er, at når folk er bekymrede for fremtiden, så bliver de tilbageholdende. Man klarer sig med den gamle bil eller det gamle køkken i stedet for at købe nyt. Ved at give folk flere penge i hånden, kan det tænde for konsumlysten, siger Philip Schrøder.
Han mener også, at tidspunktet er rigtigt. Han siger, at prognoserne peger på et fald på mellem 4 og 5 procent i den danske økonomi. Derfor er det en god idé at sætte skub i privatforbruget.
-Det er et fornuftigt tiltag, som kan hjælpe den interne efterspørgsel i vores egen økonomi, forklarer han.
Nu er der faktisk noget, der tyder på, at du kan få mulighed for at hæve alle dine feriepenge. I går krævede et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten at alle fem ugers indefrosne feriepenge skal kunne udbetales til danskerne.