Topscorerne: Her er Danmarks syv største skatteydere

Syv firmaer betaler tilsammen mere end en tredjedel af Danmarks selskabsskat. Se de syv milliard-firmaer her.

Skat har tidligere afsløret, at syv firmaer i 2012 står for en tredjedel af al selskabsskatten. Men hvilke firmaer der er tale om, kan DR Nyheders Databaseredaktion løfte sløret for efter en gennemgang af 243.000 firmaers skattebetalinger. (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

I 2012 blev der ifølge de senest offentliggjorde tal fra Skat, betalt i alt 49 milliarder kroner i selskabsskat. Men mere end en tredjedel af den samlede selskabsskat betales af syv firmaer.

De syv selskaber bidrager tilsammen med over 17 milliarder i selskabsskat.

selskabsskat, de 7 største (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

Kirkbi er den suveræne højdespringer med næsten en fordobling af skattebetalingen i 2012 i forhold til året før, hvor firmaet betalte lidt over en milliard kroner i skat.

- 2012 var et stærkt år for KIRKBI koncernen, og det er baggrunden for, at vi har betalt godt to milliarder kroner i selskabsskat i Danmark”, siger administrerende direktør Søren Thorup Sørensen.

- Skattebetalingen skyldes primært den meget positive udvikling i LEGO Koncernen, men også at de øvrige aktiviteter i KIRKBI Koncernen udviklede sig positivt, tilføjer han.

Maersk betaler 60 millioner i selskabsskat

For en del af selskabernes vedkommende skyldes den høje skattebetaling, at de har en aftale med den danske stat om udvinding af olie i Nordsøen. Det er firmaerne Dansk Shell, A.P. Møller-Mærsk og Chevron, der udover den almindelige selskabsskat også betaler selskabsskat af kulbrinteindkomst.

For A.P.Møller-Mærsks vedkommende udgør selve selskabsskatten ved siden af Nordsø-indtægterne cirka 60 millioner kroner. Beløbene dækker indtægterne fra A.P.Møller-Mærsks i alt 96 selskaber, heriblandt Dansk Supermarked der sambeskattes under ét.

DR's Undersøgende Databaseredaktion har gennemgået de skattelister, som Skat har offentliggjort i år. Det er andet år i træk, at Skat offentliggør lister over firmaernes indbetaling af selskabsskat. I alt er 243.700 danske selskaber registreret som skattepligtige.