Tråde til Danmark: Knap 100 advokater mødt frem i slagsmål om svindel med tyske skattemilliarder

To britiske aktiehandlere er anklaget for at hive 3,4 milliarder kroner op af den tyske statskasse.

Et væld af forsvarsadvokater har gjort sig klar til at forsvare de to tiltalte aktiehandlere og fem banker. (© fotograf peter langkilde DR)

Er man i tvivl om omfanget af den enorme tyske skatteskandale om svindel med udbytteskat for mindst 75 milliarder kroner, skal man bare kigge sig omkring i retten i Bonn.

Her er det første opgør mellem den tyske stat og en aggressiv finansindustri i dag skudt i gang af dommer Roland Zickler.

Han kunne byde velkommen til op mod 100

forsvarsadvokater
og næsten lige så mange journalister, som var mødt frem i stive jakkesæt og med funklende kameralinser for at dække det første slag mellem verdens største banker og en række stater, som har mistet hundredvis af milliarder kroner på at sende refusioner af udbytteskat ud i hænderne på et stort netværk af aktiehandlere, banker og advokater.

- Den her sag er jo særlig, fordi den kommer til at danne grundlag for resten af de mange, mange sager, som er på vej i det her kompleks, siger Tobias Güring, der er pressetalsmand for Retten i Bonn, da

DR
Nyheder møder ham på vej ind i den store retssal.

I den første af

utallige
sager om svindel med udbytteskat, som de næste år vil køre ved en lang række domstole i Tyskland, har statsanklageren i Köln, Anne Brorhilker, i første omgang valgt at anklage to briter og fem banker, der er tiltalt for fra 2006 til 2011 at hive 3,4 milliarder kroner op af den tyske statskasse.

Statsanklageren i Köln, Anne Brorhilker, er blevet investeringsbankernes største frygt. Mellem 200 og 300 advokater og aktiehandlere ventes at runde en tysk anklagebænk de næste år i forbindelse med den største skatteskandale i tysk historie. (© fotograf peter langkilde DR)

- Jeg kan konstatere, at

offentligheden
er til stede, sagde dommer Roland Zickler, da retsmødet var i gang, efter at de to anklagede, Martin S. og Nicholas D., netop var ankommet til retten badet i blitzlys fra de mange kameraer.

Kronvidnerne

De to britiske aktiehandlere er flankeret af hver tre

forsvarsadvokater
og en oversætter.

Ifølge anklagen risikerer Martin S. og Nicholas D. op mod 10 års fængsel for deres fifleri med udbytteskat.

Martin S. træder ind i lokalet med et et afslappet udtryk i sit runde ansigt. Han er ulasteligt klædt, men med en beroligende sandfarvet pullover under jakken.

Han hilser på de

utallige
advokater, som omgiver ham.

Den mørkhårede, tætklippede Nicholas D. fremstår mere tætknappet, nervøs og utryg ved situationen. Hans antræk er også mere stift og klassisk i et mørkt jakkesæt og nålestribet slips.

Selv om begge har snakket åbent og længe med

statsanklager
Brorhilker og dermed satset på nedsat straf, sidder de nu over for den i Tyskland efterhånden kendte anklager, der skal føre an i det retslige efterspil, som kan sende hundredvis af aktiehandlere og advokater i fængsel.

Bag de to tiltalte sidder ni mørkklædte

forsvarsadvokater
. De befinder sig i retten for at forsvare pengetanken hos fem banker, som Brorhilker kræver betaler 3,5 milliarder kroner tilbage til den tyske stat.

Blandt andet beskyldes Hamborg-banken M. M. Warburg for at have tjent hundredvis af millioner kroner ved sammen med de tiltalte at snyde de tyske skattemyndigheder til at refundere den samme

skat
flere gange.

60 observatører

Prøvesagen mod de to briter og fem banker kan have enorm betydning for nogle af de største banker i verden såsom Deutsche Bank, Macquarie, Hypovereinsbank, Barclays og

BNP
Paribas.

Derfor er der også mødt et enormt korps af ’observatører’ frem i det store retslokale i Landgericht Bonn.

Ifølge den tyske avis Süddeutsche Zeitung er mindst 60 advokater til stede i salen på vegne af de store banker, som altså kan se frem til også at skulle forsvare sig over for Anne Brorhilker.

Deres

tilstedeværelse
mærker man tydeligt. Flere gange brummes der højlydt fra salen, fordi anklager Anne Brorhilker ikke er tæt nok på mikrofonen.

Süddeutsche Zeitung varmer i dagens udgave op til retssagen under overskriften ’Stat mod grådighed’.

  • Det er i den store retssal her i Landgericht Bonn, at det første opgør om udbyttemilliarderne skal foregå. (© Peter Langkilde)
  • Indgangen til Retten i Bonn. (© fotograf peter langkilde DR)
1 / 2

Matematikeren og praktikeren

Martin S. og Nicholas D. er begge omkring 40 år gamle.

Martin S. er født og opvokset i Nordirland, mens Nicholas D. voksede op i Australien, hvor han - inspireret af sin onkel - valgte en levevej som aktiehandler.

De to lærte hinanden at kende i

London
-afdelingen af den tyske storbank Hypo-Vereinsbank.

Her boltrede de profitjagende unge mænd sig i nullerne i de aggressive skattehandler, hvor de specialiserede sig i den særlige udbytteskattehandel, såkaldt cum-ex.

Martin S. betegnes som et matematisk geni. I sin tid et af de største talenter i Storbritannien.

Han er uddannet ingeniør, men kunne ikke stå for de enorme summer, der lå og ventede, hvis han tog et job i City of

London
, den britiske hovedstads finansdistrikt.

Det er i høj grad hans excel-ark, som Anne Brorhilker har brugt som bevismateriale. I dem kunne man nemlig se, hvem der skulle have hvor meget af overskuddet fra millionudbetalingerne fra den tyske stat.

Nicholas D. betegnes af tyske

medier
som praktikeren, der var med til at sikre de enorme aktiedepoter hos internationale storbanker, som skulle til for at maksimere profitten fra den påståede svindel.

Ved at udlåne store aktiebeholdninger omkring dagen, hvor børsnoterede selskaber udbetaler udbytte (overskud, red.) til sine aktionærer, lykkedes det ifølge anklagen

bagmændene
at
vildlede
de tyske skattemyndigheder til, at den samme
skat
skulle refunderes flere gange.

I Martin S. og Nicholas D.’s tilfælde påstår

anklagemyndigheden
, at det skete 34 gange fra 2006 til 2011 og kostede de tyske skatteydere 3,4 milliarder kroner.

  • Martin S. på vej ind i retten. Hans advokater har meddelt, at han vil fortælle åbent og ærligt om den såkaldte Cum-ex-industri, der voksede frem i finansdistriktet i London i 00'erne.
  • Nicholas D. var en del af en gruppe af aktiehandlere i den tyske storbank Hypovereinsbank. Her blev der arbejdet omfattende med at hive skattekroner op af den tyske statskasse.
1 / 2

Gik selvstændigt

Disse handler var enormt indbringende for den lille gruppe aktionærer i

London
, der også havde tætte forbindelser til den formodede bagmand bag
svindlen
med udbytteskat i Danmark, Sanjay Shah.

Men lønnen fra Hypovereinsbank fulgte ikke med de enorme profitter, som aktiehandlerne halede ind til banken.

Samtidig var de britiske aktiehandlere trætte af husjuristerne i banken, som stillede spørgsmål til de aggressive aktiehandler.

Derfor besluttede Martin S. sig for at droppe Hypovereinsbank og i stedet sammen med sin partner, Paul Mora, i 2008 at stifte en række selskaber med fællesnavnet Ballance.

DR Nyheder har interviewet den tyske whistleblower Frank Tibo. Han var chef i Hypovereinsbank og advarede ledelsen om de vidtgående aktiehandler i London-afdelingen, men fik en fyreseddel.

Pludselig væltede pengene ind.

Alene aftalen med den lille, private Hamborg-bank M. M. Warburg indbragte de to Ballance-fyre 202 millioner kroner fra 2009 til 2011, lyder det i anklagen.

Nicholas D. blev i første omfang tilbage i Hypovereinsbank, hvor han stillede bankens

aktier
til rådighed for Ballance. Det bidrog til de enorme Cum-ex-transaktioner på udbyttedagen, som sendte store millionbeløb i lommerne på banker, advokater og altså de to tiltalte.

I 2009 sluttede Nicholas D sig til Ballance-gruppen. Samme år toppede udbetalingerne fra de tyske skattemyndigheder ifølge anklagen.

Hele 1,9 milliarder kroner blev i 2009 udbetalt fra det tyske skattevæsen til de to tiltalte og et større netværk af aktører.

En tredje forklaring på, at de aggressive cum-ex-handlere sidst i nullerne etablerede sig i en række investeringsselskaber, var en opfindelse af den tyske skatteadvokat, Hanno Berger.

I 2006 udviklede han en model, der gjorde det muligt for banker og investeringsselskaber at tilbyde den indbringende cum-ex-model til private

rigmænd
.

Pludselig var det ikke kun internt i de store banker, at cum-ex foregik. Men det kunne nu tilbydes som ”investeringsprodukt” til

velhavende
tyskere, der ønskede et afkast på deres formue, fremgår det af anklagen.

32 retsdage

I en

pressemeddelelse
ved middagstid fortæller Martin S.' advokat, Hellen Schillen, at Martin S. agter at vidne fuldt ud og fortælle alt om sin rolle i Cum-ex.

- Martin S. har taget en vanskelig og modig beslutning. Han har besluttet at give afkald på sin ret til at forblive tavs og i stedet vidne omfattende i retten. Martin S. har allerede ydet et

afgørende
bidrag til at afklare sagens kendsgerninger i over 30 afhøringer hos statsadvokatens kontor i Köln.

- De kendsgerninger, der fremgår af

anklageskriftet
, er også ganske væsentligt baseret på hans udsagn. I december 2017 kom Martin S. til Tyskland for at vidne for statsadvokatens kontor i Köln.

- Hvorfor gør han det? Fordi han ønsker at hjælpe med at sikre, at Domstolens juridiske vurdering kan foretages på grundlag af nøjagtige fakta, skriver Hellen Schillen i en

pressemeddelelse
.

Der er afsat yderligere 32

retsdage
ind til midten af januar næste år, hvor sagen ventes afsluttet.

Nick D. og Martin S. tidligere arbejdsgiver, Hypo-Vereinsbank, skal dog ikke for retten. De har for længst betalt en bøde til den tyske stat på omkring 750 millioner kroner.