Trafikkaos koster milliarder

Tusindvis af danskere sidder hver dag i endeløse bilkøer på vej til arbejde. Alene i København koster trafikkaos hvert år mindst 6 milliarder kroner.

Tusindvis af danskere sidder dagligt i endeløse bilkøer. Politikerne kritiseres for fejlagtige investeringer i vejnettet. (Foto: DR © DR)

Du sidder i en endeløs kø af biler på vej til arbejde. Du kan hverken komme frem eller tilbage. Sådan er dagligdagen for tusindvis af danskere.

Alene på motorvejene ved København er gennemsnitshastigheden i morgenmyldretiden faldet med næsten 30 kilometer i timen siden 2001.

I København koster trafikkaos hvert år mindst 6 milliarder kroner.

Men meget af det trafikkaos, som i dag koster samfundet en masse penge, kunne Danmark være foruden - hvis bare politikerne havde reageret i tide.

- Det kunne være undgået, hvis man havde udbygget vejnettet og den kollektive trafik i takt med den øgede trafik. Hvis man i bedre tid havde forudset problemerne og gjort noget ved dem i bedre tid, siger Otto Anker Nielsen, professor ved DTU.

Tilfældige løsningerFlere eksperter kritiserer de danske politikere for kun at have lavet tilfældige løsninger rundt omkring i landet i de sidste mange år. Og det er grunden til det store kaos i dag.

- Midlerne bruges ikke der, hvor der er behov. Man bygger motorveje i Nordjylland, men samtidig bryder trafikken sammen i København, og man har forsømt S-togsbanen, siger Otto Anker Nielsen, professor ved DTU.

Svenskerne satser 300 milliarderI Sverige har politikerne afsat 300 milliarder kroner til at forbedre transportsystemet, og Otto Anker Nielsen vurderer, at der skal mindst ligeså mange penge til herhjemme for at få det optimale trafiknet.

Transportminister Flemming Hansen afviser krikken af, at politikerne ikke gør nok for at komme bilkøerne til livs.

- Der har aldrig været investeret så meget i motorvej som de sidste 5 år, siger Flemming Hansen.

Følg kaoset på de danske veje i Magasinet Penge på DR1 i aften kl. 21.25.