Trafikuheld var en arbejdsskade

Hvis en håndværker i firmabil kommer ud for et trafikuheld på vej til arbejde, er det en arbejdsskade. Det siger en ny landsretsdom.

Hvis en håndværker i firmabil kommer ud for et trafikuheld på vej til arbejde, er det en arbejdsskade. Det siger en ny landsretsdom. (Foto: www.de.wikipedia.org)

Hvis du undervejs fra hjemmet til jobbet kommer til skade i firmabilen, og sker ulykken i arbejdstiden, så er der tale om en arbejdsskade.

Det har Østre Landsret fastslået i en sag, hvor både Ankestyrelsen og Retten i Roskilde ellers hævdede, at der var tale om privat kørsel, da en tømrer på vej til arbejdsstedet kom ud for en ulykke.

Kørselsordning afgørende

Hans arbejdstid startede kl. 7 om morgenen, og det var efter aftale med arbejdsgiveren, at han på det tidspunkt startede bilen. Da han et kvarter senere holdt i en kø på motorvejen, blev han påkørt bagfra og fik en skade.

Østre Landsret lagde vægt på, at tømrerens kørselsordning var arrangeret og planlagt efter arbejdsgiverens interesse, og at arbejdsgiveren afholdt alle udgifter bilen.

Arbejdsgivers værktøj i bilen

Tømreren havde pligt til at bruge bilen, der indeholdt 200 kg af arbejdsgiverens værktøj samt tømrerens personlige værktøj. Dette værktøj var nødvendigt for at kunne udføre det arbejde, som tømreren skulle.

Mange håndværkere har pålæg fra arbejdsgiveren om at køre direkte fra hjemme til arbejdsstedet i firmabilen, og både afgørelser i retterne og i Ankestyrelsen har efterladt en uklarhed om, hvorvidt trafikuheld under de omstændigheder kan anerkendes som arbejdsskade.

Den usikkerhed skulle ifølge fagbladet Blik & Rør være væk med den nye landsretsdom.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk