Transparency International: En af de største bestikkelses-sager i Danmark

Den danske virksomhed BK Medicals forlig med de amerikanske myndigheder for at undgå en retssag om korruption er en af de største sager i nyere dansk historie, vurderer Transparency International.

- Det er skræmmende at så stor en virksomhed ikke har haft bedre styre på det, siger Knut Gotfredsen, der er formand for Transparency International Danmark. (© dr)

Hvis det er rigtigt, hvad de amerikanske myndigheder er kommet frem til i deres efterforskning omkring den danske virksomhed BK Medical, så er der tale om en af de største sager om bestikkelse i nyere dansk historie.

Sådan lyder vurderingen fra Knut Gotfredsen, som er formand for Transparency International Danmark, som har til formål at bekæmpe korruption og bestikkelse.

- Det er en af de største bøder, der er blevet givet til en dansk virksomhed i en sag om bestikkelse af bl.a. udenlandske embedsmænd, siger Knut Gotfredsen.

Forlig

For at undgå videre retsforfølgelse har BK Medical accepteret at betale en bøde til det amerikanske justitsministerium på 23 millioner kroner.

Det sker for at undgå en retssag om mulig bestikkelse, bedrageri og skatteunddragelse, men selskabet indrømmer de ulovlige betalinger.

Ved fastsættelse af bøden er der givet en rabat på 30 procent for bl.a. at hjælpe med opklaringen.

BK Medicals nuværende direktør, Jesper Manigoff, siger i en meddelelse til DR Nyheder, at han er glad for, at sagen nu er afsluttet med forliget med det amerikanske finanstilsyn og justitsministerium.

- Vi er lettede over at få lukket denne sag, som vi selv anmeldte til myndighederne i USA og Danmark. Vi har siden 2011, hvor sagen blev os bekendt, bistået myndighederne med at komme til bunds i sagen, siger Jesper Manigoff.

BK Medical fremstiller ultralydsudstyr og har hovedsæde i Herlev ved København.

Hundredvis af falske fakturaer

Efterforskningen fra det amerikanske justitsministerium og det amerikanske finanstilsyn viser, at BK Medical fabrikerede hundredvis af falske fakturaer med kunstigt oppustede priser og fungerede som pengecentral for selskabets udenlandske distributører.

På den måde kanaliserede ledende medarbejdere i BK Medical omkring 135 millioner kroner til bankkonti i Letland og skuffeselskaber i Belize, De Britiske Jomfruøer, Cypern og Seychellerne i løbet af en tiårig periode. Nogle af pengene endte med at gå til læger, som var ansat for den russiske stat.

- Det er skræmmende at så stor en virksomhed ikke har haft bedre styr på det, siger Knut Gotfredsen.

- Det er en omfattende sag, der har kørt over lang tid. Der er rigtig mange involveret. Og det er indenfor en branche med højtuddannede folk, som burde vide, at der var tale om bestikkelse.

Klokkeklare regler

Knut Gotfredsen siger, at reglerne er klokkeklare på området, og at de ansatte i BK Medical burde have været mere på vagt, når de handlede med distributører i lande som Rusland og Ghana, hvor der er høj risiko for korruption.

- Det er uforståeligt, at man ikke tidligere har standset det her fra det danske selskabs side, siger Knut Gotfredsen.

Der er slet ikke nogen undskyldning for, hvad de har gjort det.

Unormal praksis

Formanden forsikrer dog om, at det langt fra er normal praksis i danske virksomheder.

Transparency International har været med til at lave en undersøgelse af de største danske virksomheder, som viser, at de ligger på et højt niveau for anti-korruptionspolitik, og mange har skærpet deres indsats for at sætte en stopper for korruption.

Det er organisationens klare opfattelse, at langt de fleste store virksomheder har styr på tingene.

- Man har skærpede regler omkring det her i Danmark og de andre OECD-lande, netop fordi man vil prøve at få bugt med det her, siger Knut Gotfredsen.

- Korruption er lige så ødelæggende for et lands økonomi, som kræft er for kroppens velbefindende. Korruption er med til at ødelægge økonomiske incitamenter ved, at det fjerner penge, hvor de kunne gøre nytte, og sender dem hen hos nogle meget grådige enkeltpersoner og ofte ud af landet.

SÅDAN BRØD BK MEDICAL DEN AMERIKANSKE ANTI-KORRUPTIONSLOV:

  • BK Medical var gennem ni år pengecentral for et russisk firma. Og ledende medarbejdere i BK Medical overførte samlet set mere end 107 millioner kroner til ukendte tredjeparter, som deres russiske distributør havde udpeget.

  • Overførslerne fandt sted gennem mere end 180 mistænksomme betalinger i perioden fra ihvertfald december 2001 til begyndelsen af 2011.

  • Modtagerne af pengene var skuffeselskaber i kendte skattely-lande som Cypern, Seychellerne og British Virgin Islands eller personer med bankkonti i Letland. Nogle af pengene endte med at gå til læger, der var ansat af den russiske stat.

  • BK Medical deltog i lignende aftaler med distributører i Ghana, Israel, Kasakhstan, Ukraine og Vietnam, hvor BK Medical i hvert fald lavede 80 overførsler til en værdi af omkring 25 millioner kroner.

  • BK Medical er indgået i forlig med de amerikanske myndigheder og har derigennem anerkendt sit ansvar for deres ansvar i forhold til nogle af myndighedernes fund.

  • Ved fastsættelse af bøden er der givet en rabat på 30 procent til BK Medical for bl.a. at medvirke til opklaringen.

  • Kilde: The United States Department of Justice (DOJ) og U.S. Securities and Exchange Commission (SEC).

Facebook
Twitter