Transportforsker om IC4: Vi får meget lidt tog for pengene

Danske togpassagerer må indstille sig på, at flere af de nye IC4-tog vil blive taget ud af drift, mener transportforsker.

Der vil være flere fejl ved de nye IC4-tog, mener transportforsker Per Homann Jespersen. (© DR)

Danske pendlere må indstille sig på, at de IC4-tog, der nu alle er blevet leveret til Danmark, i fremtiden vil blive taget ud af drift på grund af fejl.

Sådan lyder det Per Homann Jespersen, der er transportforsker på Roskilde Universitet.

- Vi får meget lidt tog for de 5-6 milliarder, som vi har givet for dem, og vi må forvente, at nogle af togene ofte skal til reparation, og at de derfor vil blive taget ud af drift, siger han.

Tidligere mandag meddelte DSB, at selskabet nu har fået leveret det sidste af de 82 IC4-tog, som den italienske leverandør AnsaldoBreda skulle levere inden udgangen af denne måned.

Mange forskellige typer fejl

Gang på gang har DSB siden 2006 været ude og sige, at togene nu ville komme. Men de kom ikke alle sammen, og da nogle af dem så kom, var der fejl på togene.

- Det er mange forskellige typer af fejl. Det er alt fra mekanisk sjusk til ting, der ikke har virket, siger Per Homann Jespersen og hæfter sig ved, at den mest centrale fejl er, at man ikke kan koble to togvogne sammen.

- Det kommer man ikke til at kunne med IC4-tog, og det er ellers noget, man bruger meget, siger han.

Kunne have gjort meget anderledes

Flere eksperter har sagt, at det nu bliver svært for DSB at sætte IC4-togene ind på de landsdækkende strækninger - især fordi Folketinget for nylig vedtog at gøre tognettet elektrisk på de lange strækninger.

- De kommer heller ikke til at køre fejlfrit nu, men de kan forhåbentlig køre godt nok så de kan udfylde nogle huller i vores system, siger Per Homann Jespersen.

Derfor mener Per Homann Jensen, at DSB kunne have gjort meget anderledes i det flere år lange slagsmål, der nu kan være slut, fordi det sidste tog er leveret.

- De burde have gjort det anderledes, for der er sket så mange fejl i det her forløb. I bagklogskabens lys kan man se, at det ville have været klogt ikke at gå så langt, vurderer Per Homann Jespersen.

DSB: Togene er forsvarlige

Hos DSB forsikrer Steen Schougaard Christensen, der er direktør for vedligehold, at togene ikke bliver sat på skinner, før de er driftstabile.

- IC4-togene er fuldt ud sikkerhedsmæssigt forsvarlige, og jeg forventer, at vi har en godkendelse på togene i løbet af 2014, siger han.

Lige nu kører 23 ud af de 82 IC4-tog, som DSB har fået leveret, på de danske skinner. Resten holder stille, fordi de er blevet erklæret for ikke-egnede til at køre.

Oprindeligt havde DSB 83 tog til gode, men det sidste endte hos den nu afdøde tidligere diktator i Libyen, Muammar Gaddafi, og det tog kan DSB derfor kigge langt efter.