Tre gode grunde til, at dansk økonomi stormer frem, mens naboer slår bak

Tyskland, Sverige og Storbritannien er ramt af minusvækst, mens dansk økonomi sprudler.

De mørke skyer har trukket sig sammen over økonomierne i EU, hvor flere lande kæmper med at holde gang i hjulene.

Robuste økonomier som Sverige, Tyskland og Storbritannien havde i sidste kvartal minusvækst. For alle EU's 28 medlemslande landede væksten i BNP i sidste kvartal på et rundt nul.

Men et enkelt sted er der medvind på cykelstierne og blå himmel over økonomien: I Danmark.

I nøgletal efter nøgletal cementerer Danmark sin position som en økonomi i hidsig vækst.

- Det er faktisk meget bemærkelsesværdigt. Danmark er en åben økonomi, og når man tænker på, hvor meget vi handler med de omkringliggende lande, så er den her forskel ret opsigtsvækkende, siger Jørgen Elmeskov.

Han er økonom og Danmarks rigsstatistiker. Det gør ham til den øverste chef for Danmarks Statistik og den danske stats talmand nummer et.

- Ser vi på Sverige, ser vi på Storbritannien, ser vi på Tyskland, så var der faktisk et fald i andet kvartal, mens tallene for Danmark viser en vækst på 0,8 procent i BNP. Det er en relativt betragtelig forskel, siger Jørgen Elmeskov.

I figuren nedenfor kan du se, hvordan det danske bruttonationalprodukt (BNP) har udviklet sig det seneste kvartal og det seneste år:

Medicin og vind

Jørgen Elmeskov er dykket ned i tallene for at finde forklaringen på, hvorfor dansk økonomi i øjeblikket overpræsterer i forhold til sine naboer.

Svaret ligger først og fremmest i industriproduktionen, som er det samlede tal for, hvad der bliver fremstillet af varer hos de danske virksomheder.

Over de seneste 18 måneder er industriproduktionen i Danmark vokset med hele 8,6 procent, mens den for EU's 28 lande er faldet med 1,7 procent.

Den markante forskel har to forklaringer, lyder det fra Elmeskov:

Medicin og vindmøller.

- Det er to brancher, som fylder rigtigt meget i Danmark i forhold til, hvor meget de fylder andre steder. Og det er brancher, som vokser markant i disse år, siger han.

Særligt medicinalsektoren er i vild vækst, og den er især drevet frem af landets ubetinget mest værdifulde selskab, Novo Nordisk.

De seneste 18 måneder er den danske lægemiddelsektor vokset med 20 procent.

Væksten har været så kraftig, at medicinalindustrien bidrager med omkring halvdelen af den samlede vækst i den danske industriproduktion. Altså godt fire procent.

- Den farmaceutiske industri vokser kraftigt og det har været et ret langlivet fænomen. Det kan jo give håb om, at det vil fortsætte, siger Jørgen Elmeskov.

Omsætningsrekorder hos Ørsted og Vestas

Også det andet vækst-ben, vindmøllerne, har kronede dage.

En af verdens største vindmølleproducenter, Vestas, har bugnende ordrebøger og styrer mod ny omsætningsrekord i år.

Det samme gælder den statsligt medejede energikoncern Ørsted, som har tredoblet sin værdi, siden selskabet blev børsnoteret for tre år siden.

- Grundlæggende kan man om de to industrier sige, at de ikke er så påvirkede af en almindelig investeringscyklus, som måske er undervejs i Europa. Der er andre ting på spil i forbindelse med medicin og opsætning af vindmøller, siger Jørgen Elmeskov.

I statistikkerne hører vindmøllesektoren under 'maskinindustrien'.

De seneste 18 måneder er maskinindustrien vokset med 14 procent i Danmark, mens den i EU er steget godt 2,5 procent. Og den forskel kan altså især forklares med den danske vindmøllebranche.

- Det er ikke fordi, vi siger, at Danmark er immun over for en afsvækkelse. Men der er i sammensætningen af vores industri nogle punkter, som gør os lidt mere modstandsdygtige over for de afmattende tendenser, som vi ser i øjeblikket, siger Jørgen Elmeskov.

Henrik Andersen, administrerende direktør i Vestas, kunne ved fremlæggelsen af seneste kvartalsregnskab glæde sig over ordrerekord.

Bilbranche i bakgear

En af de brancher, som derimod har haft det svært både ude og hjemme, er transportmiddelindustrien eller mere mundret: Bilbranchen.

Den fylder 14 procent af den europæiske industri, mens den kun udgør to procent af industriproduktionen i Danmark.

Og den forskel er også med til at adskille dansk økonomi fra de nærmeste lande, forklarer Elmeskov:

- De svage konjunkturer for bilbranchen påvirker hele industrien i Europa. Men der er Danmark altså begunstiget af, at denne branche fylder relativt lidt, siger Jørgen Elmeskov.

Jørgen Elmeskov, topchef for Danmarks Statistik, har kigget nærmere på, hvorfor væksten i Danmark er markant højere, end den er i EU og i USA. (Foto: Christian Liliendahl © Scanpix)

De dårlige tal for den tyske bilindustri er den primære grund til, at industriproduktionen i Tyskland er særligt hårdt ramt med et fald på 5,6 procent over de seneste 18 måneder.

Nye nøgletal

Andet kvartal i år sluttede ved udgangen af juni. Men også nyere tal underbygger tendensen: At dansk økonomi overpræsterer i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med.

De danske industrivirksomheder fik nemlig en fremragende start på årets tredje kvartal, hvor produktionen voksede med 4,1 procent.

Og i juli steg eksporten af danske varer med 3,8 procent. Set over de seneste tre måneder er eksporten vokset med 5,8 procent, og sammenligner man årets første syv måneder med den tilsvarende periode sidste år, er eksporten vokset 7,3 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.