Tre ud af fire virksomheder betaler ikke skat

Lav virksomhedsskat og krise er ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd årsagen til, at kun de færreste virksomheder betaler skat.

Regeringen vil styrke indsatsen mod multinationale selskabers skattebetaling, siger skatteministeren. (© DR)

Kun hver fjerde virksomhed betaler skat i Danmark. Det viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), skriver Politiken.

- Mange virksomheder udnytter internationale skattehuller og lader pengene forsvinde ud af Danmark eller bruger samme fradrag i flere lande, siger senioranalytiker Sune Enevoldsen Sabiers fra AE.

At der heller ikke kommer mange kroner i kassen fra danske virksomheder, forklarer Sune Enevoldsen Sabiers med krisen, for skatteligningen herhjemme er normalt "god og effektiv".

Alligevel fremhæver Sune Enevoldsen Sabiers er anbefaling fra OECD om, at medlemslandene børn gøre deres skatteligning af virksomheder mere effektiv.

Byrderne skal fordeles ligeligt

Mens personskatten giver 357 milliarder kroner om året, betaler selskaberne blot 40,6 milliarder kroner, og i dette tal indgår en del af indtægterne fra beskatningen af olien i Nordsøen.

Han indrømmer, at man ikke på forhånd kan vide, om der sker en effektiv ligning.

- Men med et så højt skattetryk, som vi har i Danmark, er det vigtigt, at byrderne fordeles ligeligt og skatteligningen sker effektivt. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne bæres deres del af skattebyrden, siger Sune Enevoldsen Sabiers.

Den danske selskabsskat på 25 procent er lavere end i både Norge, Sverige, Tyskland, Japan og USA, hvor der når op i nærheden af 40 procent.

Større åbenhad om skattebetaling

Alligevel mener Sune Enevoldsen Sabiers ikke, at den danske selskabsskat bør sættes ned. Danmark er nemlig en lille, åben økonomi, som er meget følsom overfor, hvor virksomhederne vælger at placere sig, siger han.

Regeringen vil styrke indsatsen mod multinationale selskabers skattebetaling. Det skal blandt andet ske ved at sikre en større åbenhed om deres skattebetaling, siger skatteminister Thor Möger Pedersen til Politiken.

Samtidig vil skatteministeren begrænse selskaberne mulighed for at skubbe underskud over i regnskabsår med overskud for på den måde at begrænse skatteregningen.

Facebook
Twitter