Trods 23 milliarder i overskud hos Nordea: 'Resultatet er ikke på det niveau, vi ønsker'

På trods af overskud hos storbanken Nordea er topchef skuffet.

- Resultatet for 2018 er dog ikke på det niveau, vi ønsker, og afspejler udfordringer på indtægtssiden, siger Nordeas koncernchef, Casper von Koskull, om bankens regnskab. Arkivfoto. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Selvom renterne danser omkring nul, og aktierne dykker, formår bankerne alligevel at tjene milliard-overskud hjem til aktionærerne.

Den skandinaviske storbank Nordea har netop offentliggjort et regnskab med en milliard-fortjeneste.

Overskuddet efter skat for hele 2018 lyder på 3.081 millioner euro, skriver Nordea. Det svarer til næsten 23 milliarder kroner efter skat.

- 2018 var præget af vigtige leverancer i forbindelse med vores transformation. Nordea er nu en mere fokuseret, enkel og robust bank, siger Nordeas koncernchef, Casper von Koskull.

Topchef er skuffet

Overskuddet er dermed en anelse mere end forrige år, hvor banken efter skat endte på 3.048 millioner euro i overskud, skriver banken.

- Kreditkvaliteten er fortsat stærk, og balancen er solid. Vi er dermed rustet til at styre banken sikkert gennem konjunkturforløbet, siger Casper von Koskull.

Men på trods af at overskuddet holder sig nogenlunde i ro, er Nordeas topchef skuffet over bankens resultat.

- Resultatet for 2018 er dog ikke på det niveau, vi ønsker, og afspejler udfordringer på indtægtssiden som følge af pres på udlånsmarginaler på privatkundeområdet, siger han.

Aktier fik tæv i fjerde kvartal

Indtægterne skrumper dermed for andet år i træk. Faldet skyldes blandt andet, at nettoindtægterne fra renter faldt med syv procent og gebyr-indtægterne med 11 procent, skriver Nordea.

Og så var det især i månederne oktober til december, at de finansielle markeder gav banken udfordringer, skriver banken.

- Mod årets udgang stabiliseredes marginalerne, men svære markedsforhold i fjerde kvartal påvirkede yderligere indtægterne fra kapitalforvaltning og nettoresultatet af poster til dagsværdi negativt, siger Casper von Koskull.

I sidste uge præsenterede konkurrenten Danske Bank et resultat efter skat på 15 milliarder kroner mod 20,9 milliarder i 2017.

Også her lød forklaringen, at faldet primært skyldes vanskeligere forhold på de finansielle markeder.