Trods advarsel: Legetøj med forbudt kemi sælges stadig af populære udenlandske netbutikker

Fortnitefigurer overskrider grænseværdier med mere end 200 gange.

Plastikprinsesserne på Wish.com ligner dem, du kan købe i en almindelig dansk legetøjsbutik. Det, du ikke kan se, er, at de indeholder alt for meget hormonforstyrrende kemi.

Miljøstyrelsen bad allerede i juni Wish stoppe salget af de farverige figurer. Og e-handelsgiganten har da også - for fem måneder siden - lovet at gøre det.

Alligevel er de ulovlige plastikdukker fortsat til salg. Til trods for klare løfter om det modsatte.

- Vi kan bekræfte, at produkterne er fjernet fra vores side. Og vi vil følge op i forhold til sælgeren for at sikre, at lovgivningen fremadrettet overholdes, lovede Håvard Stjernen, områdedirektør for Wish, i en mail til Miljøstyrelsen, som DR har fået aktindsigt i.

Og det er ikke kun hos Wish, den er er gal.

Siden juni har Miljøstyrelsen bedt de tre populære e-handelssider Amazon, Wish og eBay om at fjerne i alt ti forskellige legetøjsprodukter, fordi de med styrelsens egne ord “udgør en alvorlig risiko for børn”.

Alle tre svarede hurtigt, at salget nu var stoppet. Alligevel har DR kunnet købe seks af de ti produkter efterfølgende.

Det gælder blandt andet et slimprodukt til børn, som Miljøstyrelsen i august bad eBay stoppe salget af, fordi det var fyldt med kemikaliet bor, der skader menneskers evne til at få børn. “Vores sikkerhedsteam har fjernet produktet,” svarede direktør for forrretningsetik hos eBay Wolfgang Weber i en mail til Miljøstyrelsen.

Alligevel kan slimlegetøjet stadig købes på eBays hjemmeside, ligesom eBay stadig i skrivende stund reklamerer på e-mail for produktet til udvalgte kunder.

  • Slim til børn. Kan i skrivende stund stadig købes på eBay, selv om eBay selv har skrevet til Miljøstyrelsen, at produktet er fjernet.
  • Fortnite-figurer fra Amazon. Er fjernet fra siden efter DR's henvendelse.
1 / 2

Også Amazon blev i juni bedt om at fjerne nogle Fortnitefigurer, fordi de indeholdt alt for høje mængder af det hormonforstyrrende stof DEHP. Stoffet bruges til at blødgøre plast, men er i dag forbudt i legetøj til børn op til 14 år i hele EU.

Se forskningsleder fra Rigshospitalet Anna-Maria Andersson fortælle, hvorfor den skadelige kemi i legetøj er en dårlig ide:

210 gange over grænseværdi

DR har fået foretaget en kemisk analyse af to af de seks produkter hos det uafhængige laboratorium Eurofins.

Undersøgelsen viser, at prinsesserne fra Wish stadig overskrider de tilladte grænseværdier for netop DEHP - og det med hele 67 gange.

Fortnite-figurer fra Amazon overskrider de tilladte grænseværdier for DEHP med ikke mindre end 210 gange.

- Det er jo helt vildt højt, lyder det fra forskningsleder Anna-Maria Andersson fra Rigshospitalets Center for Hormonforstyrrende Stoffer, som DR har vist analysen.

- Vi ved i dag, at DEHP er et hormonforstyrrende kemikalie. Og vi ved, at det kan gå ind i kroppen og forstyrre dens egen dannelse af kønshormoner, forklarer hun.

Stoffet er ifølge hende en af de store skurke.

- Fordi nogle af konsekvenserne kunne være misdannede kønsorganer hos drengebørn. Det kunne være en dårligere sædkvalitet senere hen i livet, forklarer hun.

Forbrugerrådet overrasket

Forbrugerrådet Tænk Kemi anmeldte tidligere i år en del af det samme farlige legetøj til Miljøstyrelsen. Organisationen testede 29 forskellige ting fra Amazon, Wish og eBay. De ni indeholdt hormonforstyrrende stoffer i ulovlige mængder.

Dengang lovede e-handelsgiganterne at fjerne det problematiske legetøj. Derfor er projektchef Claus Jørgensen overrasket over, at det stadig kan købes.

- Det er jo alt for dårligt. De her platforme bør have styr på, at de her ulovlige produkter ikke sælges til Europa, hvor stofferne er forbudt, siger han.

Han mener, at myndighederne må stramme op på reglerne for at sikre, at produkterne ikke længere sælges.

- Det er et kæmpe problem for forbrugerne, der tror, at de problematiske produkter nu er væk, så de kan handle igen. Og det kan de så faktisk ikke, vurderer han.

Miljøminister beder EU om hjælp

Også miljøminister Lea Wermelin (S) er overrasket over, at e-handelsgiganerne vælger at vende det døve øre til Miljøstyrelsens advarsler.

- Det er dybt bekymrende. Jeg kan godt forstå, hvis man sidder derhjemme og tænker 'det kan da ikke være rigtigt, at når det en gang er påpeget, at de produkter kan være skadelige for børn, at de så kan blive ved med at være på hylderne', siger hun.

Derfor vil hun nu bede EU-kommissionen om at gøre noget ved sagen. EU indgik i juni sidste år en frivillig aftale med blandt andre Amazon, eBay og Alibaba om, at de skulle fjerne farlige produkter, når myndighederne beder om det, inden for 48 timer.

- Vi skal selvfølgelig have den aftale til at fungere mellem kommissionen og de store hjemmesider, lyder det fra ministeren.

Samtidig er Lea Wermelin også klar til at se på, om der skal nye tiltag til.

- For eksempel at man spærrer nogle af de her hjemmesider, hvis ikke de fjerner produkterne, siger hun.

Regeringen varslede for nylig, at det skal gøres lettere at bremse ulovlige og farlige produkter fra udenlandske netbutikker. Blandt andet med bøder og mulighed for blokering af hjemmesider.

Brug for skrappere EU-regler

Brancheorganisationen Dansk Erhverv har selv gennem længere tid købt legetøj hos e-handelsgiganterne for at dokumentere, at ulovlige produkter ikke bliver fjernet fra hylderne. Heller ikke når sælgerne lover det.

Markedschef Lone Rasmussen kalder det derfor positivt, at ministeren er klar til at handle og vil styrke kontrollen i Danmark. Men hun mener ikke, at frivillige aftaler er tilstrækkeligt til at sikre forbrugerne.

- Øget kontrol løser ikke det grundlæggende problem, som er, at de store e-handelssider idag er ansvarsfrie, når det handler om sikkerheden af de varer, der sælges på deres sider, siger hun.

Derfor opfordrer Dansk Erhverv regeringen til at arbejde for, at det ændres, når EU's e-handelsdirektiv skal revideres næste år.

For udfordringerne med legetøj fra udenlandske netsider bliver kun større, vurderer hun. Ifølge Dansk Erhverv købte danskerne legetøj i udenlandske netbutikker for en kvart milliard kroner i 2018. Og meget tyder ifølge organisationen på, at tallet stiger yderligere i 2019.

Ingen kommentar fra e-handelsgiganter

DR har gennem de seneste uger forsøgt at få et interview med både Amazon, eBay og Wish, men det er ikke lykkedes.

Amazon oplyser dog i et skriftligt svar, at de nu har fjernet det legetøj, de også lovede at fjerne i juni.

Wish har ikke svaret, men har efter DR's henvendelser fjernet flere af de farlige produkter.

Heller ikke eBay har svaret. Det ulovlige slim til børn kan i skrivende stund stadig købes hos eBay.