Trods coronakrise pumper danske virksomheder milliarder ud til aktionærerne

På fire måneder har danske virksomheder sendt 41,5 milliarder kroner ud til deres ejere.

2020 bliver et svært år for A. P. Møller-Mærsk. Alligevel valgte selskabet i marts at sende over tre milliarder kroner ud til sine aktionærer. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Coronapandemien har sendt verdensøkonomien ud i den største krise i nyere tid.

Men i stedet for at polstre bundlinjen og ruste sig mod et økonomisk stormvejr har virksomheder i Danmark brugt krisen til at sende milliarder af kroner ud til aktionærerne.

Nationalbanken har opgjort virksomhedernes udlodning af deres overskud til aktionærerne i den netop afsluttede udbyttesæson. Og her fremgår det, at aktionærerne faktisk har fået en smule mere i posen i år i forhold til sidste år - trods coronakrisen.

Fra januar til april sendte virksomhederne - undtaget bankerne - således 41,5 milliarder kroner ud til deres ejere i form af udbytter og aktietilbagekøb.

I samme periode sidste år blev der udbetalt knap 41 milliarder kroner fraregnet bankerne.

Men hvad kan være forklaringen på, at danske virksomheder - midt i en økonomisk krise - vælger at sende store beløb ud til ejerne?

Vi har spurgt to af landets største selskaber.

Novo Nordisk: Penge skal ud at arbejde

Den succesfulde insulinproducent Novo Nordisk sætter sig på en stor andel af de samlede udbyttebetalinger fra de danske virksomheder.

Sidste år landede Novo Nordisk et overskud efter

skat
på 38,9 milliarder kroner, og på generalforsamlingen den 26. marts i år, blev der delt godt ti milliarder kroner ud til aktionærerne i udbytter.

- Vi har ikke ændret vores principper for udbyttebetaling trods den aktuelle situation med Covid-19-pandemien. Novo Nordisk vil gerne imødekomme vores aktionærers forventning om kapitalafkast, og samtidig bærer vi et ansvar for at sikre at pengene kommer ud og arbejder i samfundet, lyder det fra Mette Kruse Danielsen, der er pressechef i Novo Nordisk.

Til forskel fra mange andre virksomheder er Novo Nordisk dog heller ikke synderligt berørt af udbruddet af Covid-19. Salget voksede markant i første

kvartal
, og Novo Nordisk har fastholdt forventningerne til i år.

Og faktisk betød de gode takter, at der var plads til at give lidt ekstra til aktionærerne på årets generalforsamling.

- Novo Nordisk har et princip om, at al

overskydende
kapital efter finansiering af organiske vækstmuligheder og
potentielle
opkøb skal gives tilbage til investorerne. I 2019 betalte vi et samlet udbytte på 8,35 kroner per aktie. Det var to procent mere end i 2018, hvilket er i tråd med disse principper, forklarer Mette Kruse Danielsen.

Mærsk: Stærk balance

Et selskab, der til gengæld er påvirket af corona-pandemiens indflydelse på verdensøkonomien, er den danske containergigant, A. P. Møller-Mærsk.

Når der bliver mindre aktivitet i verden, kan det aflæses i tallene i

hovedkvarteret
på Esplanaden i København.

Men selv om Mærsk har

suspenderet
årets forventningerne, blev der ikke rørt ved udbyttebetalingerne på generalforsamlingen den 23. marts i år.

Her blev det besluttet, at aktionærerne modtager 150 kroner per aktie svarende til 3,1 milliarder kroner.

Også virksomhedens aktietilbagekøbsprogram kører videre. Efter planen vil A.P. Møller - Mærsk tilbagekøbe

aktier
for en samlet værdi på op til ti milliarder kroner.

- Vi udbetalte vores udbytte i marts, da vi har en stærk balance og stærke pengestrømme til trods for Covid-19 pandemien. Derfor så vi det ikke nødvendigt at mindske, udsætte eller aflyse udbyttebetalingen, skriver pressechef Mikkel Elbek Linnet i en mail til

DR
Nyheder.

Han henviser også til, at Mærsk trods udfordringerne med coronakrisen ikke har gjort brug af hjælpepakkerne fra den danske stat ud over et mindre beløb på 2,5 millioner kroner, som selskabet planlægger at returnere til

statskassen
.

Bankerne holder på pengene

Men mens det generelle erhvervsliv trods en coronakrise altså har holdt fast i deres udbyttepolitik, er billedet markant anderledes for de danske banker.

I marts indgik bankernes brancheorganisation Finans Danmark en aftale med erhvervsminister Simon Kollerup (S) om at lade pengene blive i banken på et tidspunkt, hvor mange virksomheders likviditet ville blive strukket til det yderste på grund af nedlukningen af samfundet.

Og

Nationalbankens
opgørelse viser, at bankerne i høj grad har levet op til hensigtserklæringen.

I marts måned forklarede Simon Kollerup (S), hvorfor han mener, det er nødvendigt, at bankerne ikke betaler penge ud til deres aktionærer i år.

Fra at udbetale over ni milliarder kroner i udbyttesæsonen i 2019 har bankerne blot sendt omkring en milliard kroner ud til sine aktionærer i årets første fire måneder.

Blandt andet har landets største bank, Danske Bank, valgt at annullere et planlagt udbytte på i alt 7,3 milliarder kroner.

Der er dog også eksempler på, at banker holder fast på udbetalinger til aktionærerne.

Pengeinstituttet Danske Andelskassers Bank har således fortsat bankens aktietilbagekøbsprogram trods corona-krisen.

Facebook
Twitter