Trods fejl i udbetalingerne: Minister forsvarer varmechecken

Dan Jørgensen fortryder ikke, hvordan de 2,5 milliarder kroner blev fordelt.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen lavede aftalen om varmechecken sammen med blandt andre regeringens støttepartier. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Det var den bedste mulige model. Eller måske den mindst ringe.

Også selv om der er sket fejl.

Sådan lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) om varmechecken på 6.000 skattefri kroner.

Den blev for tre uger siden udbetalt til 411.000 danske husstande.

- Kan man gøre det fuldstændigt fejlfrit? Nej, det kan man ikke. Så vi har valgt den metode, hvor dem, der rådgiver os, mente, at der ville være færrest fejl, sagde ministeren onsdag morgen på et samråd i Folketinget.

Checken blev vedtaget af regeringen og støttepartierne i foråret som kompensation for høje varmeudgifter sidste vinter i danske husholdninger.

Talrige fejl

Siden har der været talrige eksempler på, at borgere har modtaget checken, selv om den ikke var tiltænkt dem, eller de ikke havde oplevet prisstigninger.

Samtidig har andre følt sig forbigået og må vente til 2023, før de kan søge om at komme med i puljen.

Især den borgerlige opposition har kritiseret regeringen for, at varmechecks er endt i de forkerte hænder.

Det var også Venstre og Konservative, der havde kaldt ministeren i samråd.

- Det er godt, man hjælper, og 6.000 kroner er mange penge. Problemet er, at mange, som har udfordringer, ikke får hjælp. Checken rammer helt skævt, sagde Marie Bjerre, klimaordfører for Venstre, på samrådet.

Dan Jørgensen forsvarede dog udbetalingen af de 2,5 milliarder kroner i varmestøtte.

Blandt andet fordi det skulle gå hurtigt og ske automatisk, så der ikke skulle bruges tid og penge på at lave et ansøgningssystem.

Derfor blev varmechecken fordelt på baggrund af BBR-registeret over boliginformationer, som blandt andet bygger på borgernes egne indberetninger.

- Vidste vi godt, at der kunne være fejl? Ja, det vidste vi godt, al den stund, at det er mennesker derude, der skal ændre registeret. Det kan man nok ikke regne med, at 100 procent gør, siger Dan Jørgensen.

- På bundlinjen står tilbage, at det var de bedste data, vi havde, og at der var et hensyn til, at det skulle gå så hurtigt som muligt, tilføjer ministeren.

Undersøgelser på vej

Hvis der skulle have været færre fejl, ville det have taget for lang tid at strikke et detaljeret system eller en ansøgningsrunde sammen, mener han.

Ministeren har - efter pres fra støttepartierne - indledt en undersøgelse af omfanget af fejl.

Der er dog ikke sat dato på, hvornår resultaterne af den undersøgelse er klar.

Desuden er sagen på vej mod at blive gransket af Rigsrevisionen, der er Folketingets kontrolorgan.

På samrådet varslede Mona Juul, Konservatives klimaordfører, at der også skal et ekstra samråd til, fordi der ikke kom gode nok svar fra ministeren onsdag om rodet med varmechecken.