Trods forbud: Torsk må alligevel hives op af Østersøen

Danske fiskere må som tyske fiskere alligevel fiske torsk som bifangst, lyder det fra fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Fiskekutterne i Vedbæk Havn (billedet) - og andre havne i den Vestlige Østersø må ikke fiske torsk i februar og marts, som ellers typisk er højsæson for at lande torsk. Lukkeperioden er i år blevet forlænget med to uger til i alt otte uger. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Fra februar til april er der lukket for torskefiskeri i den vestlige Østersø, som strækker sig fra Bornholm til Djursland.

Derfor fik et fiskersjak fra Bagenkop på Langeland sig noget af en overraskelse, da det i sidste uge viste sig, at tyske fiskere fortsatte med at fiske fladfisk.

Og det kan ikke udøves, uden at der hives torsk op som såkaldt bifangst.

Fødevareministeriet tog straks kontakt til de tyske myndigheder, som viste sig at have tolket reglerne anderledes end de danske.

Men i stedet for at gå ind i en strid om fortolkninger, har de danske myndigheder ændret retningslinjer og lukker nu op for at lande fladfisk i den vestlige Østersø.

- Jeg er tilfreds med, at vi nu håndterer lukkeperioden på samme måde fra tysk og fra dansk side, så danske fiskere får mulighed for at fiske efter fladfisk på lige fod med tyske fiskere. Det ville være uholdbart, at danske fiskere var stillet anderledes end deres tyske kolleger i det samme fiskeri, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Ændringen betyder, at der kan udøves fiskeri efter fladfisk i lukkeperioden, så længe bifangster af torsk på de enkelte fartøjer ikke overstiger 10 procent af den samlede fangst.

Fiskeri i den vestlige Østersø er hårdt ramt af begrænsede fiskebestande og restriktive EU-kvoter.

Februar og marts er typisk højsæson for torskefiskeri. Ud over lukkeperioden på to måneder besluttede ministerrådet i efteråret at nedbringe fiskekvoten for torsk i den vestlige Østersø med yderligere 56 procent.