Trods god økonomi sætter danskernes humør bundrekord

Det er alvorligt, men vi står meget bedre i dag end ved tidligere kriser, forklarer privatøkonom.

De stigende priser på mad og energi har fået danskernes forventninger til økonomien til at falde til det laveste niveau i 48 år. Det sker, selv om vi egentlig har et godt udgangspunkt med høj beskæftigelse og generelt god økonomi. (© Dr Grafik: Nathalie Nystad)

Dansk økonomi står på mange måder et underligt sted. Tårnhøj inflation og galoperende energipriser har fået forbrugertilliden, som fortæller noget om, hvordan danskerne ser på deres egen og landets økonomi, til at falde til det laveste niveau i 48 år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Kort sagt: Danskerne oplever, at det går dårligt.

Samtidigt er beskæftigelsen rekordhøj, ledigheden lav, virksomhederne efterlyser flere folk, opsparingerne er høje, og vi bruger stadigt det samme beløb på indkøb.

Kort sagt: Økonomien er rimelig sund, og vores handlinger tyder på, at det ikke går så slemt, som vi oplever det lige nu.

Derfor er der modsatrettede tendenser – forventninger vs. konkrete handlinger - som gør det svært at lave en entydig konklusion alene på forbrugertallene, forklarer privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm.

- Den faldende forbrugertillid er et udtryk for, at danskerne er bekymrede, og når danskerne er bekymrede, er der også grund til at være det på økonomiens vegne. Og der er ikke noget at sige til bekymringen, for vi ser det største fald i reallønnen (som er lønnen modregnet inflation, red.) siden 1950’erne, og det er blevet meget dyrere at være dansker.

- Vi ser det dog ikke rigtig slå igennem i deres økonomi. Folk øger ikke deres opsparing så meget, som man normalt ser, når de er bekymrede, og vi går stadigt ud og bruger lige så mange penge, som vi gjorde, før det her prisproblem opstod. Forskellen er bare, at vi får meget mindre for pengene, siger Louise Aggerstrøm.

Danskerne er bedre rustet

Hun forklarer, at hun er ”væsentlig mere optimistisk” omkring danskernes generelle økonomi, end hun var op til finanskrisen.

Årsagen er, at danskerne som helhed ikke har levet over evne de sidste mange år, der er sat penge til side, opsparingerne er øget, og alt dette står i skarp kontrast til vores opførsel forud for finanskrisen.

- Dengang levede alle over evne. Vi har de seneste år været mere snusfornuftige omkring vores måde at bruge penge på, og så har vi mere at stå imod med, lyder det.

Virksomheder er pressede

De danske forbrugere er ikke de eneste, der ser sort på fremtiden. Mia Amelie Holstein, som er vicedirektør i SMV Danmark, forklarer, at deres medlemmer heller ikke er optimister.

- Virksomhederne står i en langt dårligere situation end sidste år. Vores undersøgelser viser, at 44 procent forventer dårligere resultat i år, og 30 procent forventer en nedgang i aktivitet over de næste tre måneder. Det er tre gange så mange som da vi undersøgte det sidste år.

- Oven i det kan de allerede nu registrere, at forbrugerne bruger færre penge, og derudover kommer de fra coronakrise og energikrise og er hårdt pressede, siger hun.

De seneste tal for inflationen viser, at inflationen i august var på 8,9 procent. I august sidste år var den på 1,8 procent. Til sammenligning er de danske lønninger steget med mellem tre og fire procent, afhængig af brancher, i år i forhold til sidste år.