Trods hjælpepakker: Store virksomheder sender ansatte hjem uden løn

Vi taber stadig mange penge med lønkompensation, lyder det fra virksomhederne.

Mange virksomheder og uddannelsesinstitutioner er lukkede, og det giver overskud af blandt andet kantinemedarbejdere. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Selvom regeringens hjælpepakke til virksomhederne skal sikre danskernes løn under coronakrisen, så har flere af landets store virksomheder hjemsendt ansatte uden løn.

Rengøringsselskabet Forenede Service og kantine-koncernen Compass Group har begge hjemsendt en del af deres medarbejdere uden løn. Det sker til trods for, at virksomheder nu kan få op mod 90 procent af lønudgiften dækket af staten.

I stedet for at bruge trepartsaftalen om lønkompensation, vælger virksomhederne de aftaler, der blev indgået mellem 3F og blandt andre Dansk Industri. De aftaler giver virksomhederne ret til at sende ansatte hjem uden løn frem til 29. marts.

- Vi gør det kun fordi, vi som virksomhed er alvorligt presset af den kritiske situation, skriver Carsten Clement, koncerndirektør i Forenede Service.

Taber mange penge

Forenede Service har sendt godt 250 ansatte fra kantiner og hoteller landet over hjem. Indtil nu har selskabet undgået fyringer.

- Trods kompensationsordningens meget rundhåndede størrelse på 90 procent af medarbejdernes løn, så er det fortsat en ordning, som vi taber store summer på at anvende, forklarer Carsten Clement.

Medarbejderne, der bliver hjemsendt uden løn, skal melde sig arbejdsløse og søge dagpenge eller kontanthjælp.

Ingen af de ansatte, DR har talt med, har ønsket at medvirke i et interview. Men medarbejdernes fagforening 3F København kritiserer virksomhederne.

- Jeg synes ikke, virksomhederne viser samfundssind, når de sender folk hjem uden løn. Vi er alle sammen blevet bedt om at gøre en ekstra indsats for at komme gennem denne tid, siger John Jakobsen, formand for 3F København.

Det er samfundet, der holder hånden under virksomhederne, for at sikre dem. Når de ikke vil være med til at sikre de ansatte, er det umoralsk, mener John Jakobsen.

Er det fair at kritisere virksomhederne, når de jo følger de aftaler, I selv i 3F har indgået med arbejdsgiverforeningerne?

- De aftaler er blevet overhalet af trepartsaftalerne, som fagforeningerne og arbejdsgiverforeningerne er enige om er fornuftige løsninger. Og det skal virksomhederne lytte til, for ideen er, at vi løfter i flok, siger formanden for 3F København.

Overvejer lønkompensation

Andre store servicevirksomheder har valgt at anvende hjælpepakken. Profil Service har hjemsendt 60 medarbejdere med løn, fortæller Steen Meedom, der er direktør i virksomheden

- Vores timelønnede medarbejdere er vores største aktiv. Så det mest ansvarlige over for både medarbejdere og virksomheden er at sende dem hjem med lønkompensation. Hvis alle udviser samfundssind, er det vores overbevisning, at flest mulige job og virksomheder består, også på bagsiden af coronakrisen, siger Steen Meedom.

Dansk Industri afviser, at virksomhederne mangler samfundssind.

- Virksomhederne står i en ekstremt presset situation. Vi kæmper for overlevelse og for at bevare arbejdspladser på lang sigt, siger Jakob Scharff, der er branchedirektør i Dansk Industri.

Han påpeger, at virksomhederne i servicebranchen har lave afkast. Og når regeringens hjælpepakke ikke dækker lønudgifterne fuldt, taber virksomhederne stadig på aftalen.

- Vi kan sagtens forstå, det er vanskeligt for den enkelte medarbejder. Men virksomhederne arbejder på at sikre, at der overhovedet er en arbejdsplads at komme tilbage til. Selv et tab på lønomkostninger på ti procent er så meget, at det kan bringe nogle virksomheder i knæ, siger Jakob Scharff.

Sådan lød det, da Mette Frederiksen tirsdag aften fremlagde endnu en række tiltag, der har fået endnu flere virksomheder til at sende medarbejdere hjem:

Landets største rengøringsselskab, ISS, har i første omgang sendt en del ansatte hjem uden løn i 14 dage. Men de overvejer lige nu, om de kan bruge hjælpepakken og betale løn til de hjemsendte ansatte alligevel.

- Vi regner med og håber på, at der er afklaring inden for de kommende dage, oplyser kommunikationschef Anne Anker.

I løbet af krisens første ti dage er 25.831 danskere blevet fyret eller hjemsendt uden løn. Det er godt 16.000 flere end samme periode sidste år. Først i næste uge ved myndighederne, hvor mange medarbejdere som derudover er hjemsendt med løn.

Compass Group har ikke ønsket at medvirke i et interview. Men virksomheden oplyser, at virksomhedens hjemsendte ansatte vil få løn fra 30. marts, hvor aftalen mellem 3F og Dansk Industri udløber.