Trods inflation og krig strømmer milliarderne ind i danske topvirksomheder

Særligt Novo Nordisk sprænger rammerne med en indtjening på 19,8 milliarder kroner for første kvartal.

Der er særligt medicinalselskabets salg på insulin og det meget omtalte fedmemedicin Wegovy, som har skabt det store resultat i Novo Nordisk. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Rettet: Formulering om Mærsks overskud i forhold til samme periode sidste år - rettet til "mere end halveret."

Selvom der er krise og høj inflation, kan man ikke ligefrem sige, at danske topvirksomheder har ondt i tegnebogen.

Regnskabsbøger for første kvartal af 2023 viser, at flere af de største danske selskaber har fået en kanonstart på året.

Særligt medicinalfirmaet Novo Nordisk buldrer frem og afslutter årets første tre måneder med en indtjening på 19,8 milliarder kroner.

Et resultat, der begejstrer Novo Nordisks finansdirektør Karsten Munk Knudsen.

- Det er svært at være utilfreds med den situation, vi er i lige nu, siger han storsmilende til DR Nyheder.

Der er særligt medicinalselskabets salg af diabetesmidler og det meget omtalte fedmemedicin Wegovy, som har skabt det store resultat.

- I USA udskrives der mere end 100.000 recepter om ugen på Wegovy, og i hver recept er der fire pinde. Så det er allerede store volumener, og det kommer til at stige meget mere de kommende år.

Wegovy er et af Novo Nordisks eftertragtede fedmepræparater, der er lavet til at mindske fedme hos svær overvægtige. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Wegovy, der især storsælger i USA, steg med 131 procent til 7,8 milliarder kroner de første tre måneder i år.

- Man skal passe på ikke at blive fartblind, for der har virkelig været tryk på her i Novo. Vi er vokset med 25 procent her i første kvartal, og vi har virkelig nogle stærke produkter, siger Karsten Munk Knudsen.

Herhjemme er fedmedicinen også blevet efterspurgt i så høj en grad, at sygeforsikringen Danmark i sidste uge droppede tilskuddet til slankemidlet.

Mærsk oplever tilbagegang efter kæmpeoverskud

Også Mærsk præsenterede et stort overskud på bundlinjen, men overskuddet var dog mere end halveret sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Efter årets tre første måneder landede rederiet på et resultat efter skat på 2,323 milliarder dollar. Det svarer til cirka 16 milliarder kroner ved den gennemsnitlige dollarkurs i første kvartal.

Derfor er der heller ikke udsigt til, at Mærsk kommer til at slå sidste års rekord, hvor virksomheden præsenterede det største overskud i dansk erhvervshistorie på over 200 milliarder kroner, fordi der under og i kølvandet på coronakrisen var ekstra stor efterspørgsel på at få fragtet varer rundt i verden.

På trods af nedgangen i overskuddet er administrerende direktør i Mærsk Vincent Clerc tilfreds med resultatet.

- Det er et meget godt resultat, vi leverer her i første kvartal. Det er lige efter forventningerne i en tid, som er meget uforudsigelig. Det kan vi kun være glade for, siger direktøren.

Ifølge Vincent Clerc har mange af rederiets kunder de seneste år under coronapandemien overbestilt varer, så de har en del på lager nu, og derfor falder deres efterspørgsel på import, hvilket kan ses i det lavere overskud.

Men selvom overskuddet fra første kvartal er mindre sammenlignet med de seneste to år, har Mærsk stadig fået et stærkt resultat, understreger direktøren.

- Vi er blevet lidt vant til at se de tal, vi har set de seneste to år. Det er vigtigt at huske, at når vi går igennem denne normaliseringsproces, så er dette kvartal, som vi ser nu et rigtig godt resultat. Vi skal langt tilbage i årene før 2021 og 2022, før vi har haft så en god indtjening i Mærsk, siger Vincent Clerc.

Banker og smykkeforretning følger trop

Det er ikke kun Mærsk og Novo Nordisk, der leverer knivskarpe tal i årets første regnskab.

Fem af landets største banker, Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Spar Nord og Ringkjøbing Landbobank, tjente sammenlagt 8,2 milliarder kroner i deres regnskab for første kvartal. Her er det især de højere renter, der har sikret bankerne en højere indtjening.

Dertil har smykkefirmaet Pandora også leveret et rigtig pænt overskud på 889 millioner efter skat.

Ifølge Otto Friedrichsen, der er aktiechef ved Formuepleje, viser virksomhedernes gode resultater også et stærkt arbejdsmarked, som er med til at understøtte en efterspørgsel, der skaber indtjening i blandt andet virksomhederne.

- Det viser en global forbruger, som stadigvæk har penge. En forbruger, der understøttes af et stærkt arbejdsmarked, og en forbruger der blandt andet kan efterspørge varer og serviceydelser i blandt andet også de danske selskaber.

Administrerende direktør Vincent Clerc understreger også, at den lave arbejdsløshed er vigtig for virksomhedernes indtjening.

- Forbruget i både Europa og USA holder rimelig godt på trods af al talen om inflation. Arbejdsløsheden er den vigtigste impact (indflydelse, red.) på, hvordan økonomien har det. Hvis folk ikke er bange for at miste deres job eller synes, at det er nemt at finde et job, så er der også mere gang i forbruget, siger han.

Og når det går godt hos virksomhederne, smitter det af på resten af samfundet, fortæller Otto Friedrichsen.

- Når det går godt for de store danske selskaber, så bliver der skabt arbejdspladser og en skattebetaling i Danmark, og det er noget, som går alt sammen ind i den danske økonomi, men også i forhold til danske pensionsopsparinger, hvor mange danskere er repræsenteret, siger han.