Trods januarudsalg: Det står stadig stille på gågader og i storcentre

Detailhandlen går frem. Men det er nethandlen, som æder væksten. Handel i fysiske butikker går tilbage

Detailhandlen er vokset en smule i januar. Men det er nethandlen, der vinder frem. Handel i fysiske butikker er svagt faldende. (Foto: © Torben Klint, Scanpix)

Danskerne har penge på lommen og bruger dem flittigt.

Men ikke på gågader og i storcentre. Her går salget tilbage.

For selv om det samlede detailsalg steg med 0,2 procent i forhold til december, er det nethandlen, der æder væksten.

Det forklarer Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv:

- Netsalget stiger stadig og er gået frem fra en andel på seks til syv procent af den samlede detailhandel. Samtidig står handlen i de fysiske butikker stille og har faktisk været svagt faldende over det seneste år. Faldet er på cirka én procent fra januar sidste år til januar i år.

- Alt i alt må man kalde fremgangen i detailhandlen på det jævne. Danskerne har brugt januarudsalget til at købe ind. Men ikke i butikkerne, siger han.

Men når flere og flere danskere flytter indkøbet på nettet, går mere og mere handel også til udenlandske webbutikker. Og det er et problem. Både for statistikken og for samfundet, forklarer Bocian.

- Det betyder, at der faktisk er store huller i tallene. Og det er også en reel udfordring, fordi det danske samfund går glip af store momsindtægter, siger han.

De netop offentliggjorte nettal understreger også en tendens, der har været undervejs længe; at danskerne har ændret forbrugsmønster:

- Det er simpelthen blevet mindre almindeligt at gå ind i en forretning og tage en fysisk vare med hjem. Danskerne bruger i højere grad penge på oplevelser og restaurantbesøg. Og mange af de fysiske varekøb foregår i dag på nettet.