Trods lave smittetal: Efterspørgsel på mundbind stiger 'markant'

Mundbind er noget af det, vi søger mest efter på nettet lige nu.

Debatten om brug af mundbind har fået efterspørgslen til at stige voldsomt. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

De seneste uger har debatten om, hvorvidt vi bør bruge mundbind kørt i Danmark. Og det har fået interessen for at købe mundbind til at stige eksplosivt. Det viser tal fra prissammenligningssiden Pricerunner.

Under hele coronaepidemien har søgninger efter mundbind hos Pricerunner ligget langt over niveauet fra før corona. I april var efterspørgslen efter mundbind 334 procent højere end i januar.

Men i juli er søgninger på mundbind steget endnu mere. Forbrugerne har således søgt efter mundbind 691 procent mere, end de gjorde i januar.

Faktisk er interessen så stor, at mundbind er et af de produkter, som vi søger mest efter på Pricerunner i øjeblikket. Og det er meget usædvanligt, lyder det fra Pricerunner.

Hos Danmarks Apotekerforening oplever man også en øget interesse for mundbind. Og på Sønderbro Apotek på Amager har de siden coronaepidemiens begyndelse langet mange mundbind over disken.

- Da Danmark lukkede ned 12. marts var mundbind ikke noget, vi lå inde med i større mængder, og vi havde svært ved at følge med efterspørgslen. Efterspørgsel faldt lidt i maj og juni, men den er steget markant her i juli, siger Gudlaug Olafdottir, der er souschef på apoteket.

Nomeco, der leverer medicin og medicinsk udstyr til landets fysiske og online apoteker, mærker også, at der er rift om mundbindene.

- Vi kan tydeligt mærke en stigende efterspørgsel. Efterspørgslen følger myndighedernes udmeldinger og den dækning, der er i pressen, siger Henrik Kaastrup, der er administrerende direktør i Nomeco.

De seneste uger har flere eksperter meldt ud, at de mener, at det kan være nødvendigt at indføre krav om mundbind i det offentlige rum i Danmark. En lang række andre lande har allerede indført lignende krav.

Se Michael Bang Petersen, professor ved Aalborg Universitet, fortælle om sin holdning til mundbind.

Den 9. juli udsendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer for at forbygge coronasmitte. Her skrev Sundhedsstyrelsen, at mundbind kan bruges til at beskytte andre mod smitte i særlige situationer.

- Det kan derfor være en god ide at købe nogle mundbind og have dem liggende derhjemme, hvis man skulle komme i en situation, hvor man får brug for et mundbind for eksempel i forbindelse med test, skriver Sundhedsstyrelsen i retningslinjerne.

Og det har fået flere til at købe mundbind.

- Mange af vores kunder køber mundbindene for at have dem liggende derhjemme. Det er jo nok på grund af anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen, siger Gudlaug Olafdottir fra Sønderbro Apotek.

Krav om mundbind i lufthavne

Derudover har kravene om mundbind i lufthavnene også udløst en stigende efterspørgsel.

- Der er også mange, der køber mundbind, fordi de skal ud at rejse eller skal have det med i en forlystelsespark eller lignende, forklarer Gudlaug Olafdottir.

De nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen og opfordringer fra eksperter har for alvor sat gang i debatten om, hvorvidt vi skal bruge mundbind, når vi færdes i det offentlige rum.

Tirsdag meldte sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, dog ud, at der ikke er nogen grund til, at danskerne skal bruge mundbind i det offentlige rum lige nu, da vi stadig har et meget lavt smittetryk i Danmark. Men han afviser ikke, at det kan blive aktuelt på et senere tidspunkt.

Se Søren Brostrøm forklare, hvad Sundhedsstyrelsens anbefaling er i forhold til brug af mundbind.