Trods regler om 48 timers tænkepause: Du kan stadig låne penge her og nu

Regler skal forhindre folk i at tage impulslån, men udbydere har fundet vej rundt om reglerne.

Danskerne har lån for 14 milliarder kroner i kviklån og kreditter uden sikkerhed, viser tal fra Danmarks Statistik. (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Fra 1. januar i år har forbrugere skulle vente i 48 timer, fra de har søgt om at få et hurtigt lån, til de har fået det udbetalt.

Målet har været at forhindre impulslån - altså at folk tager et dyrt kviklån uden at tænke sig om.

Men på trods af de nye regler, kan folk stadig låne penge her og nu, for flere firmaer har fundet en måde at komme omkring reglerne.

Det fortæller Forbrugerrådet Tænk.

- Problemet med den nye regel om 48 timers betænkningstid er, at den ikke virker, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen.

De virksomheder, der udbyder kviklån, har nemlig lavet deres produkter om, så de ikke bliver ramt af regelændringen.

Flere firmaer tilbyder nu en form for kassekredit, hvor folk ikke skal vente 48 timer på at få de lånte penge i hånden.

- Man kan stadig få de her lån meget hurtigt ligesom i gamle dage, fordi man har lavet produkterne om, fortæller seniorøkonomen.

Samme budskab kommer fra John Norden, der er partner i Mybanker, en virksomheder der sammenligner priser på lån og banker.

Han mener ikke, at kravet om de 48 timers tænkepause, eller "cool down-periode" som den også kaldes, har virket.

- Det har ikke virket, for alle de her udbydere har i stedet for et lån lavet en kredit og dermed omgået "cool down-perioden" og givet mulighed for, at folk kan få deres lån med det samme og pengene i lommen med det samme, siger John Norden.

Branchen: Forbrugerne ønsker hurtighed

Forbrugerrådet Tænk tilbyder økonomisk rådgivning til folk med gæld, og ofte er det kviklån, der har startet gældsspiralen, fortæller Morten Bruun Pedersen.

Derfor mener Forbrugerrådet Tænk, at det er et problem, at udbyderne af kviklån og hurtige kreditter ikke lever op til ånden i loven - at give folk mulighed for at ombestemme sig.

- Når man laver lovgivningen, må branchen have så meget forståelse for, hvorfor man laver den, at man ikke bevidst forsøger at omgå den. Det synes jeg det ser ud til, at man gør her, siger Morten Bruun Pedersen.

Hos foreningen Dansk Kredit Råd, som repræsenterer lånefirmaerne, afviser Jens Ole Klitgaard, at udbyderne af de hurtige lån og kreditter handler uetisk og unfair.

- Samtlige spillere på markedet har ønske om at møde forbrugernes efterspørgsel, og forbrugerne efterspørger enkelthed og hurtighed, så jeg kan ikke rigtig forstå kritikken, siger Jens Ole Klitgaard, der er ansvarlig for de digitale långivere.

Han bekræfter, at nogle firmaer har valgt at lave deres produkt om til en kassekredit som følge af kravet om de 48 timers tænkepause ved optagelse af kviklån.

Betænkningstiden på 48 timer blev ifølge Dansk Kredit Råd indført for at undgå at folk havnede i gældsfælder, når hele lånet skulle tilbagebetales ved de kortfristede kviklån.

- Kritikken af de kortfristede kviklån gik på, at man mente, at folk ville havne i en gældsfælde, når hele lånet skulle tilbagebetales. Ved en kassekredit forfalder hele lånet ikke på et bestemt tidspunkt, og derved havner folk ikke en situation, hvor hele lånet skal indfries, siger Jens Ole Klitgaard.

Skriv til eetj@dr.dk, hvis du vil fortælle om dine erfaringer med kviklån.