Trods valutamodvind: Novo-aktie stiger med raketfart

Novo Nordisk er blevet 25 milliarder kroner mere værd på en time.

En dalende dollarkurs giver modvind i regnskabet. Men det skræmmer ikke investorerne væk. Novo-aktien stiger mandag formiddag med fem procent. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Danmarks største medicinalvirksomhed, Novo Nordisk, har onsdag leveret regnskab for første kvartal, der viser faldende indtjening og salg i USA.

Samlet faldt omsætningen fem procent til 26,9 milliarder kroner i de første tre måneder af 2018, mens selskabet tjente 10,8 milliarder kroner, hvilket er mere end ventet.

En svag dollar gør, at Novo Nordisk kan veksle sine amerikanske dollar til færre danske kroner. Men også salget af de traditionelle insulinprodukter er under pres.

Alligevel tager aktieinvestorerne imod kvartalsregnskabet med en bred vifte af købsordrer.

Få timer inde i dagens handel på Fondsbørsen ligger Novo Nordisk-aktien i et plus på omkring 5 procent.

Det svarer til en øjeblikkelig værdistigning på over 25 milliarder kroner, så Novo runder en værdi på 600 milliarder kroner, hvilket cementerer Novo Nordisks status som landets absolut mest værdifulde virksomhed.

- Novo Nordisk er negativt påvirket af en svækkelse af en række valutaer over for danske kroner. Men valutakurspåvirkningen er ikke noget, der ligger i Novos hænder. Det er gynger og karruseller, siger Søren Løntoft, der er aktieanalytiker i Sydbank.

- Investorerne fokuserer på det underliggende salg, og der har man faktisk fremgang på omsætningssiden med fem procent og indtjeningen på seks procent. Valutaudsvinget mere end udraderer salg og indtjening, men faktisk overgår den underliggende udvikling forventningen i markedet, siger Søren Løntoft.

Nyt produkt sælger godt

Prispresset på Novo Nordisks klassiske insulinprodukter er enormt på det lukrative amerikanske marked, hvor medicinalgiganten tjener halvdelen af sine penge.

Men kvartalregnskabet indikerer, at Novo Nordisk har fat i den lange ende med den nye lægemiddelklasse GLP-1, som stormer frem i kolonnerne i regnskabet.

GLP-1-midlet stimulerer bugspytkirtlen til at producere mere insulin og gives tidligere i behandlingen end insulin.

- Det, der overrasker, er faktisk den nye klasse af diabetesprodukter, som vokser rigtigt positivt og overgår forventningerne. Det er produktet Victoza, som viser en stærk vækst, og nu har de netop introduceret pendanten til Victoza, Ozempic, som blot kræver én ugentlig indsprøjtning, og der er store forventninger til det produkt.

Pillen

I december fik Novo Nordisk godkendelse til at sende Ozempic på gaden i USA, hvor det tidligere på året blev introduceret.

Det er molekylet bag Ozempic, som Novo Nordisk satser på allerede i 2021 at sende på markedet i pilleform.

I dag kan diabetes kun behandles ved injektion.

- De resultater, der er for pillen, er rigtigt positive og gøder for, at de efterfølgende studier også viser positive resultater. Alene de nye midler, vi ser et stort fokus på, giver meget stor markedsvækst, og den vil fortsætte de kommende år. Derfor er det ekstremt vigtigt, at Victoza vokser så meget i første kvartal, siger Søren Løntoft.

Novo Nordisk omsatte i første kvartal for 26,9 milliarder kroner. Det er et fald på fem procent. Men i lokale valutaer steg salget med fem procent.