Tryg køber Alka og bliver gigant på markedet

Tryg køber Alka for over otte milliarder kroner. Handlen skal gennemføres i 2018, men den skal først godkendes af myndighederne.

Direktør i Tryg, Morten Hübbe. Tryg er det største skadeforsikringsselskab i Danmark. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Forsikringsselskabet Tryg køber Alka for en samlet købesum af 8,2 milliarder kroner.

Handlen forventes gennemført i første halvår 2018, oplyser Tryg i en fondsbørsmeddelelse.Ifølge Tryg er opkøbet den største handel i den danske forsikringsbranche de seneste 20 år.

- Alka og Tryg har tilsammen 400 års erfaring i at drive forsikringsvirksomhed og er to af de mest veldrevne forsikringsselskaber i Norden, siger Morten Hübbe, administrerende direktør i Tryg, i fondsbørsmeddelelsen.

- Alka er på forkant med den digitale distribution. Vi ser frem til at videreudvikle det allerede gode samarbejde, siger han.

Den sorte farve er Alkas markedsandel.

Af meddelelsen fremgår det, at kunder og medarbejder i Alka ikke kommer til at mærke væsentlige forskelle i forbindelse med opkøbet.

- Alka bliver ved med at have sit eget brand, og både ledelsen og medarbejderne i selskabet fortsætter deres arbejde som hidtil, står der.

Besparelser for 300 millioner

En stor del af Alkas kunder er medlemmer af forskellige fagforbund, som har forhandlet rabatordninger på forsikringer.

De ordninger fortsætter trods Tryg som ny ejer, oplyser forsikringsselskaberne.

Tryg har gennem årene opkøbt andre store konkurrenter, eksempelvis Baltica i 1995 og Vesta i 2010.

Det kræver en række myndighedsgodkendelser, før opkøbet af Alka kan gennemføres. Med opkøbet vil Tryg have en markedsandel på omkring 22 procent i Danmark, og fordi Tryg bliver en endnu større spiller på markedet, skal konkurrencemyndighederne blandt andet godkende opkøbet.

Tryg regner med, at man vil kunne finde synergier og besparelser for 300 millioner kroner mellem de to selskaber over de kommende år.

Ifølge Business.dk har forsikringselskaberne Topdanmark, Codan og norske Gjensidige også udvist interesse og været med i processen om at købe Alka.

Alka forsikring

  • Alka er det 9. største skadeforsikringsselskab i Danmark og har en markedsandel på omkring fire procent.

  • I 1903 stiftede en kreds af ledere i fagbevægelsen Arbejdernes Livsforsikring, som i 1944 blev til Alka Forsikring ved en sammenlægning med Kooperativ Assurance.

  • Alka har omkring 380.000 kunder og årlige bruttopræmier på 2,5 milliarder kroner.

  • Alka har over 500 ansatte, der primært sidder på hovedkontoret i Taastrup.

Tryg forsikring

  • Tryg er det største skadeforsikringsselskab i Danmark, og selskabet er også tilstede i Norge og Sverige. Tryg har omkring 2,5 millioner privatkunder, og 140.000 erhvervskunder.

  • Tryg har 3.300 ansatte, hvoraf en stor del sidder på hovedkontoret i Ballerup.