Turbulent dag på aktiemarkedet: Dansk aktiemarked lukker i minus

Store udsving på ledende dansk aktie-indeks vil fortsætte, vurderer analytiker.

RB PLUS Kinas spekulanter betaler dyre lærepenge. Computerskærmene, der flasher kurserne på de blødende kinesiske aktier, viser et hav af grønne tal. Det er skidt, hvis man er investor på det kinesiske aktiemarked. An investor looks at an electronic board showing stock information at a brokerage house in Shanghai, August 25, 2015. China's major stock indexes sank more than 6 percent in early trade on Tuesday, after a catastrophic Monday that saw Chinese exchanges suffer their biggest losses since the global financial crisis, destabilizing financial markets around the world. REUTERS/Aly Song (Foto: ALY SONG © Scanpix)

For syvende dag i træk lukker det ledende danske aktieindeks, C25, i minus med et fald på 0,53 procent.

Der var ellers i kort tid håb for, at indekset ville slutte torsdagens aktiesalg i plus.

Tal fra USA viste nemlig, at inflationen aftog mere end forventet i september, og samtidig begyndte rygter om eventuelt frasalg af den danske smykkegigant Pandoras forretning at svirre.

- Man kan roligt sige, at dagen på aktiemarkedet har været turbulent. Det startede skidt, så blev det lidt værre, og nu er vi landet i et lille minus efter at have ligget lige omkring nul kort før lukketid, siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

Fald på de amerikanske markeder

De seneste syv dages udvikling på det danske aktiemarked er blevet udløst af store kursfald på de amerikanske markeder.

- Vi kan ikke dukke os for de effekter, der er rundt om i verden. Når aktierne falder i USA og Asien, så falder de også i Danmark. Herhjemme har vi aktier, der er dyrt prisfastsat, og det er dem, investorerne skiller sig af med i øjeblikket, lyder det fra Jacob Pedersen.

Årsagen til kursfaldene i USA, der påvirker både europæiske og asiatiske markeder, skal ifølge Jacob Pedersen findes i investorernes tvivl omkring inflation og renter.

Flere amerikanere er i job, lønningerne stiger og bekymringen for, at en overophedning er i gang, har fået den amerikanske centralbank til at hæve renten i USA flere gange i år.

- Den slags sætter sine spor i aktiemarkedet, fordi ingen kender vækstudsigterne for 2019. Rentestigninger kan dæmpe farten i amerikansk økonomi, påpeger Jacob Pedersen.

Mindre fald end ventet

Faldet på de amerikanske markeder er dog i dag mindre end ventet.

Mens der var lagt op til fald på omtrent 1 procent tidligere torsdag, faldt S&P 500-indekset efter kort tids handel kun med 0,1 procent. Nasdaq bakkede marginalt med 0,04 procent, og Dow Jones-indekset faldt med 0,2 procent. Og klokken 18 dansk tid ligger de amerikanske aktier under det forventede fald på 1 procent.

Aktieanalysechef hos Sydbank, Jacob Pedersen mener, at de nye tal fra USA, der viser aftagende inflation, har haft stor betydning efter fem dage med fald på de amerikanske markeder. Det er ifølge ham med til at berolige investorerne.

Betyder det, at vi snart kan forvente stigninger på aktiemarkedet?

- Den nervøsitet, der har været på markedet den seneste tid, er det ikke noget, der bare sådan forsvinder. Nervøsiteten vil fortsætte med at være der. Det samme vil de store udsving, siger Jacob Pedersen.

Facebook
Twitter