Tusinder kan blive ramt på pengepungen, hvis de skal tage øremærket barsel

Krav til fuld løn under hele den øremærkede barsel ligger højt for de kommende overenskomstforhandlinger.

Øremærket barsel har været et emne på agendaen hos arbejdsmarkedet parter i den private sektor siden 2007. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

- Hvis der følger kompensation med, så er fædre ofte mere tilbøjelige til at tage mere barsel.

Sådan står det til, konstaterer Trine Pernille Larsen, der er lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier.

- Det er nogle af de erfaringer, man har fra udlandet, og det kan vi også til dels se i Danmark. I de overenskomster, hvor man tilbyder løn under forældreorloven, og hvor man har en længere periode med øremærkning, der er andelen af mænd, der tager længere orlov, ofte højere end de overenskomstområder, hvor man har en kortere eller ikke har tradition for en øremærkning af orloven.

Vi taler om den nye barselsaftale, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har præsenteret.

Bliver den stemt igennem i Folketinget, så får både far og mor nemlig 11 ugers øremærket barsel.

Bliver den ikke afholdt, så frafalder barslen. Og det er netop her, hvor spørgsmålet om kompensation spiller ind.

Og det kan blive et økonomisk problem for mange tusinder danskere. Som deres overenskomst er i dag, har mange nemlig ikke ret til 11 uger med fuld løn.

Vælger de at afholde de 11 uger, der er øremærket til hver forælder, kan det betyde, at man i stedet vil få barselsdagpenge, som kan være mange tusinder kroner lavere end ens løn.

27 procent af de privatansatte må nøjes med dagpenge

Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at lidt flere end hver fjerde lønmodtager på det private arbejdsmarked ikke er dækket af en overenskomst. Det svarer til 409.000 personer.

Hvis de fremover vil afholde 11 ugers øremærket barsel, så bliver det på dagpenge. Det kan betyde en økonomisk nedgang for mange familier.

Derudover er der også nyuddannede, og dem som er løsere tilknyttet arbejdsmarkedet, som kan blive ramt.

- Retten til fuld løn under barsel kræver typisk, at den enkelte har været ansat i op til ni måneder på arbejdspladsen. Det betyder, at den gruppe af beskæftigede, som er tidsbegrænset ansatte eller har en løsere tilknytning til arbejdspladsen, ikke omfattes af overenskomsternes orlovsregler og vil derfor kun have adgang til orlov med dagpenge. Men det ville de også have gjort før aftalen, siger Trine Pernille Larsen.

Mange lønmodtagere er sikret

Hos Finans.dk har Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i Nykredit, beregnet, at et nybagt forældrepar, hvor både mand og kvinde tjener den danske gennemsnitsløn for hvert deres køn, vil miste 7.300 kroner i indtægter efter skat ifølge den nye barselsmodel.

Det forudsætter dog, at manden skal være på barselsdagpenge i ni ud af de 11 uger.

I forvejen er mange lønmodtagere, der arbejder under en overenskomst, i høj grad allerede sikret økonomisk, fortæller Trine Pernille Larsen.

- Øremærket barsel har været et emne på agendaen hos arbejdsmarkedet parter i den private sektor siden 2007, hvor man første gang øremærkede dele af forældreorloven med adgang til fuld løn. Siden da har man gradvist udvidet perioden med den øremærkede barsel og senest her under overenskomstforhandlinger i 2020 i den private sektor.

I FH har medlemsorganisationerne mere end 800 overenskomster, og de kan afvige. Mange af overenskomsterne vil dog indeholde nedenstående rettigheder.

Resten skal forhandles hjem

Ved industriens overenskomst, der er en af de toneangivende overenskomster på det private arbejdsmarked, forhandlede man sig sidste år frem til otte ugers øremærket barsel.

Her vil man nu forsøge at forhandle de sidste uger hjem ved de næste overenskomstforhandlinger.

- Det er klart, at det som udgangspunkt skal være med fuld løn. Men det er i sidste ende noget, som vores medlemmer er med til at bestemme. Og hvis de mener, at der skal være fuld løn under de 11 ugers øremærkede barsel til mor og far, så vil det da være et krav fra vores side ved de næste overenskomstforhandlinger, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal, til Børsen.

Hos HK Handel er mange medlemmer med deres overenskomst allerede dækket ind med fuld løn under de 11 ugers øremærket barsel.

Fagforeningen, der organiserer ansatte på butikker og lagre, er dog klar til at gøre det til et krav ved de kommende overenskomstforhandlinger for de medlemmer, der ikke allerede har den dækning, fortæller forbundsnæstformand Martin Rasmussen til Børsen.