Tusindvis af boligejere står uden forsikring: 'Ligesom gulvtæppet bliver hevet væk'

Markus Lindell fra Ringsted har købt en forsikring til sit hus, som er ugyldig om få måneder.

For to år siden købte Markus Lindell et ældre hus og tegnede for en sikkerheds skyld en ejerskifteforsikring. Men en konkurs har spændt ben for den sikkerhed.

- Det er jo ligesom, at gulvtæppet bliver hevet væk under en.

Sådan siger husejer Markus Lindell fra Ringsted.

For to år siden købte familien et hus fra 1930 på 270 kvadratmeter og tegnede for en sikkerheds skyld en ejerskifteforsikring, der skulle dække uforudsete skader.

Men i december fik Markus Lindell den ubehagelige nyhed, at hans forsikringsselskabs forlis efterlader ham og familien med en ugyldig forsikringspolice fra næste sommer.

- Vi er landet i den hovedpine, at den ejerskifteforsikring, vi har købt, forsvinder fra den 20. juni, fordi selskabet er gået konkurs, siger han.

Kan ikke tegne ny

Da Markus Lindells forsikringsselskab, Quodos, gik konkurs 20. december sidste år, efterlod det foruden Lindell godt 28.000 andre kunder med ugyldige ejerskifteforsikringer.

Efter 20. juni i år har de ligesom Markus Lindell ikke længere en forsikring, der dækker de fejl og mangler, de over de næste år risikerer at finde på deres huse.

Det sker, til trods for at Folketinget i april sidste år vedtog en lov, der netop skulle hjælpe andre konkursramte kunder.

Loven gælder bare først fra den 1. januar 2019, og dermed kom Quodos' konkurs blot 12 dage inden, at kunderne kunne være blevet dækket af den nye lov.

- Det er ubehageligt. Vi troede, vi var sikret. Vi havde købt en forsikring for at være sikker, og når den så lige pludselig forsvinder, så kan man jo ikke købe en ny ejerskifteforsikring, når man først er flyttet ind, siger han.

Partier vil ændre loven

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil have erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til at ændre loven, så de klemte kunder fra Quodos' forlis bliver omfattet af den.

Men hos Erhvervsministeriet har man muligvis hjælp på vej til de nødstedte kunder. Dog ikke gennem en ændring af loven.

Erhvervsministeriet skriver i et svar til DR Nyheder, at ministeriet er i gang med at finde ud af, om kunderne kan få deres penge for ubrugte forsikringer tilbage. Derudover forsøger ministeriet at finde selskaber, der kan overtage de nødstedte kunders policer.

- Konkret er Erhvervsministeriet ved at afklare, om kunder med både ejerskifte- og byggeskadeforsikringer i Qudos kan få refunderet deres forsikringspræmie fra Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber forholdsmæssigt, skriver Erhvervsministeriet.

Husejer Markus Lindell fra Ringsted håber på en hurtig afklaring i sagen, så han og tusindvis af andre konkursramte kunder snart kan få at vide, om de er købt eller solgt, når det gælder uforudsete skader i fremtiden.

- Det ville være dejligt at kunne sove mere roligt om natten og ikke skulle have det i baghovedet, hver gang man måske ser noget på huset. Det ville være rart at vide, at man har det her sikkerhedsnet under sig, som man har betalt for, siger han.

Så mange boligejere er ramt af konkursen

  • Det er disse tidligere Quodos-kunder, som det handler om:

  • 28.203 kunder med ejerskifteforsikringer

  • 10.547 kunder med byggeskadeforsikringer

  • Kilde: Forsikring & Pension

Facebook
Twitter