Tusindvis af danskere har søgt om tilskud til ny varmepumpe, men de er ikke til at få fat i

Der er i øjeblikket flere måneders ventetid på at få leveret en ny varmepumpe. Brancheforening forudser stigende priser.

Knap 16.000 danskere har søgt om tilskud hos Bygningspuljen til at energioptimere deres hjem blandt andet ved at skifte til en varmepumpe. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Sidst 27-årige Andreas Bastrup talte med en installatør, var der tre og en halv måneds ventetid på at få leveret en varmepumpe.

Det er et problem, for Andreas Bastrup har sammen med sin hustru overtaget en villa lidt uden for Randers med udsigt til ådal og grønne enge, der er solpaneler på taget, og de er begge aktive i spejderbevægelsen.

Men i bryggerset står et oliefyr, som slår gevaldige skår i klimabevidstheden.

- Hver gang vi vasker op, kan vi høre fyret slå og høre CO2 blive lukket lige ud i naturen og dermed være bevidst om, at vi i hvert fald ikke bidrager til den grønne omstilling, siger Andreas Bastrup.

Oliepriserne er de seneste måneder steget markant, og Andreas Bastrup anslår, at den årlige varmeregning med oliefyret løber op på 36.000 kroner. Med en varmepumpe kan det gøres for omkring 12.000 kroner årligt.

Der er med andre ord rigeligt med grunde til at udskifte fyret, og ligesom tusindvis af andre danskere har han endda fået bevilget offentlige midler af Bygningspuljen til at få en ny varmepumpe.

Bygningspuljen er oprettet som et økonomisk skub i ryggen til boligejere, der overvejer at energirenovere og eksempelvis udskifte gas- eller oliefyr med en varmepumpe.

Varemangel rammer midt i historisk stor efterspørgsel

Men i år er situationen den stik modsatte: Efterspørgslen på varmepumper har ifølge brancheforeningen Dansk Køl & Varme aldrig været større, men installatører og leverandører oplever lange ventetider og har svært ved at levere.

De er simpelthen ved at løbe tør for komponenter.

Som så mange andre brancher er varmepumpeleverandører og -installatører ramt af ubalance i de globale forsyningskæder, hvilket medfører ekstra ventetider og varemangel. Det forklarer Søren Bülow, der er direktør i Dansk Køl & Varme, som er en brancheforening for virksomheder, der sælger og installerer køle- og varmepumpeanlæg.

- En varmepumpe består blandt andet af en del stål og elektriske paneler – begge dele er ramt af verdensomspændende leveringsproblemer, siger han og tilføjer

- Det er en uheldig kombination, at markedet bliver ramt af leveringsproblemer på et tidspunkt, hvor varmepumper er mere populære end nogensinde før.

Hvor meget ekstra ventetid skal man regne med?

- Vi har ikke noget fuldt overblik, for det afhænger meget af den konkrete løsning og type af varmepumpe, men på nogle komponenter er der i øjeblikket helt op til seks måneders ventetid, svarer Søren Bülow.

Samme besked kommer fra producenter, grossister og installatører, som DR Nyheder har lavet en rundringning blandt.

Varemangel kan forsinke grøn omstilling

Både Søren Bülow og direktør i Videnscentret Bolius Ulrik Heilmann vurderer, at den store efterspørgsel kan føre til stigende priser.

- På en lang række produkter i forhold til energioptimering er priserne faktisk allerede steget, og det vil formentligt få nogle til at stoppe op og eksempelvis overveje en varmepumpe en ekstra gang, siger Ulrik Heilmann.

Videnscentret Bolius har tidligere lavet rundspørger, som viser, at pris er den faktor, der afholder flest boligejere fra at energioptimere.

Risikerer vi, at den globale varemangel kommer til at fordyre den grønne omstilling for danske boligejere?

- Den vil i hvert fald forsinke det, det er der ingen tvivl om. Vi ved ikke noget konkret om prisudviklingen, men det er jo sådan, at hvis efterspørgslen er stor, og der begynder at opstå knaphed, så kan priserne stige, svarer Søren Bülow fra Dansk Køl & Varme.

Facebook
Twitter