Tusindvis af danskere har tyvstartet: 95 millioner er givet ud i 'feriepenge' før tid

7.500 danske husstande har lånt penge af deres bank, mens de venter på de indefrosne feriepenge.

Alene Danske Bank har udlånt 45 millioner kroner til 5.000 kunder, oplyser banken.

Tusindvis af danske lønmodtagere har fået lov til at tyvstarte og har fået udbetalt en stor del af deres indefrosne feriepenge før tid.

Det viser en stikprøve som bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, har foretaget hos tre store danske banker.

Danske Bank, Nykredit og Arbejdernes Landsbank har nemlig tilbudt deres kunder, at de har kunnet få lov til at låne et beløb svarende til, hvad deres kunder får udbetalt af de indefrosne feriepenge til oktober. Lånet er rentefrit hos de to førstnævnte og til 3,25 procent i rente hos sidstnævnte.

Det har 7.500 husstande indtil videre takket ja til, og de har lånt i alt 95 millioner kroner, viser stikprøven. Det svarer til over 12.000 kroner per lån i gennemsnit.

Alene Danske Bank har udlånt 45 millioner kroner til 5.000 kunder, oplyser banken.

Der er flere banker end disse, som har tilbudt deres kunder et rentefrit lån. Netop disse tre banker er udvalgt, da de er nogle af dem, der mest aktivt har tilbudt lånemuligheden.

'Ikke et pr-stunt'

De 95 millioner kroner udgør kun en lille del af, hvad man forventer bliver udbetalt til oktober, når lønmodtagerne kan få fingre i tre ud af fem af deres indefrosne ferieuger.

Her regner man nemlig med, at danske lønmodtagere får godt 60 milliarder kroner udbetalt, og de penge skal der så svares skat af.

Finans Danmark erkender, at de 95 millioner kroner kun udgør en lille del af det samlede beløb.

Alligevel er de glade for, at bankerne har kunnet tilbyde deres kunder den mulighed. Det har nemlig også haft den indvirkning, at pengene har kunnet komme trængte virksomheder til gode i sommerlandet.

- Det er penge, der kommer til familier, der har haft brug for dem i sommerens løb. Det er 7.500 husstande, der har valgt at få deres penge før, og det skal være meget mærkeligt, om ikke en del af det er gået til det øgede forbrug, som mange husstande har om sommeren, siger cheføkonom Niels Arne Dam og fortsætter:

- Vi synes, at det er et godt eksempel på, at de danske banker på mange måder prøver at hjælpe deres kunder og dansk økonomi så godt som muligt gennem coronakrisen.

Det er jo en meget lille del af det samlede beløb. Har det her ikke bare været et pr-stunt for de enkelte banker, der skulle give dem lidt goodwill i befolkningen?

- Jeg synes, at det viser, at bankerne hjælper deres kunder på den måde, som kunderne har brug for. Det her betyder immervæk, at der er 7.500 husstande, som har haft mulighed for at gøre brug af pengene over sommeren.

Rettelse kl 17.23: Det er tilføjet, at det ikke er rentefrit at låne pengene hos Arbejdernes Landsbank, som det ellers først fremstod i artiklen.

I beregneren herunder kan du se, hvor meget du har sparet op i feriepenge.

Facebook
Twitter