Tusindvis af herreløse mobilnumre i Forsvaret

- Hvem er du? Sådan var Forsvaret nødt til at sms'e til 6.000 mobilnumre, som man ikke har registreret centralt. I første omgang svarede kun 1.723.

Modelfoto, den virkelig tekst var noget længere.

Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste (FKIT) måtte for nogle uger siden gribe til utraditionelle midler for at få styr på brugerne af 6.000 af Forsvarets mobilnumre.

Som led i centralisering skulle det skabe overblik over, hvem af Forsvarets mere end 20.000 ansatte, der egentlig er udstyret med hvilke mobiltelefoner.

- Vi betaler for dem, men vi har ikke registreret 6.000 af brugerne, måtte man i januar konstatere i FKIT.

Når man centralt gerne vil have et overblik, skal det blandt andet bruges til en retfærdig fordeling af regningen på de tre værn, hæren, søværnet og flyvevåbnet. Et andet formål er at sikre de rigtige typer abonnementer til hver enkelt.

- Forsvaret er ved at overgå til en central administration af mobiltelefoner. I den forbindelse er der nogen af mobiltelefonerne, der ikke er blevet registreret endnu. De er ikke ukendte - de er bare ikke registreret centralt, forklarer afdelingschef i FKIT, Jens Gall Jørgensen.

Men alligevel kunne man ikke nøjes med lister over brugerne fra de decentrale myndigheder, der hidtil har forvaltet telefonerne.

- Fordi de ikke er registreret på den måde, vi ønsker, med et medarbejdernummer, siger Jens Gall Jørgensen.

Langt fra opklaring

Midlet til opklaring var derfor en sms til de 6.000 numre. En opfordring til at svare med to talkoder - "stabsnummer" og "medarbejdernummer".

I første omgang svarede kun 1.723 af de 6.000 uregistrerede telefoner, så i går var der deadline i endnu et forsøg.

"Svar, eller vi lukker"

En ny sms, udsendt 14. marts, var ikke til at tage fejl af:

"FKIT anmoder dig en sidste gang om at svare på denne SMS da din mobiltelefon ikke er registreret i vores centrale database. Dit svar må kun indeholde 2 ord adskilt af punktum: Stabsnr punktum Medarbejdernr (eks. HOK-AA105.124356). Hvis FKIT ikke har dit svar senest mandag den 21. marts bliver dit abonnement spærret."

- Resultatet er ikke opgjort endnu, men jeg håber selvfølgelig det er et rigtig stort tal, siger Jens Gall Jørgensen.

I en mail til alle tjenestesteder var det samtidig meldt ud fra FKIT, at numre, som ikke inden deadline mandag havde ladet høre fra sig, ville blive lukket.

"I januar 2011 manglede FKIT fortsat data på 6000+ abonnementer som vi blev faktureret for, men som ikke var registreret i FKIT database. FKIT sendte en SMS til ukendte abonnementer som har medført, at vi nu er nede på 4.273 ikke kendte abonnementer," hedder det i mailen.

Alarmsystemer med sim-kort

Den centrale informatiktjeneste er selv opmærksom på, at det ikke er en helt god ide, at køre grønthøsteren ud over hvert eneste af de numre, der ikke har svaret. En del af numrene kan nemlig tilhøre vigtige, tekniske installationer.

I mailen beder FKIT derfor indtrængende de enkelte chefer ude i landet melde ind om de anlæg, der måtte være udstyret med et mobilnummer. I mailen hedder det ordret:

"Forsvarets myndigheder bedes endvidere være opmærksomme på, at de udover mobiltelefoner muligvis anvender SIM-kort i alarmer, overvågningsudstyr, port-anlæg, på skydebaner, eller i andre sammenhænge hvor data transmitteres via det offentlige mobiltelefonnet. Disse SIM-kort skal også registreres i FKIT database. Myndighederne der anvender sådanne SIM-kort bedes inden mandag i næste uge kontakte FKIT Mobiltelefoni team, så vi undgår at disse SIM-kort spærres."

Trods den risiko, mailen udtrykker frygt for, afviser Jens Gall Jørgensen, at det giver grund til bekymring:

- Vi ser ikke nogen risiko. Vi har fuldt overblik over hvilke numre der sidder i alarmsystemerne. Vi gør bare myndighederne opmærksomme på, at det også er de numre, der skal registreres i den centrale database. Så der er ikke noget, der vil holde op med at virke af den årsag.