Tusindvis mangler kriseløn: Nu udskyder regeringen kontrol og udbetaler pengene straks

Ansøgere af lønkompensation skal have pengene inden 1. maj, lyder det.

Tusindvis af erhvervsdrivende kan nu se frem til at få støtte inden 1. maj, selv om myndighederne ikke kan nå at behandle deres ansøgninger. Arkivfoto. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kommer nu de mange tusinde selskaber, som endnu ikke har fået lønkompensation, i møde, så der kan komme løn ind på medarbejdernes konti inden 1. maj.

I et aktstykke sendt til Folketingets Finansudvalg anmoder ministeren om, at alle de selskaber, som har søgt om lønkompensation til og med i går tirsdag, skal have pengene udbetalt inden 1. maj.

Kontrol laves efter udbetaling

Det betyder, at der ikke gennemføres en kontrol af, om virksomheden er berettiget til det ansøgte beløb inden udbetaling af støtten.

Der udføres alene en kontrol for, om ansøgningen er korrekt udført, og så vil Erhvervsstyrelsen efterfølgende kontrollere, om virksomheden var berettiget til kompensationen.

- Adgangen til straksudbetaling på kompensationsordningen for selvstændige mv. gælder alene for ubehandlede ansøgninger modtaget senest d. 28. april 2020. Den ansøgte kompensation i disse ansøgninger forventes udbetalt inden udgangen af uge 19. Ansøgninger modtaget efter den 28. april 2020 vil blive sagsbehandlet på samme måde som hidtil, lyder det i aktstykket.

Der er dog det forbehold, at der er udtaget nogle selskaber til særlig kontrol. Det er selskaber med en høj risikoscoring.

Der er også hjælp til de mange selvstændige, som har søgt hjælp, fordi deres omsætning er faldet massivt. Her gælder det dog også, at der er nogle højrisikoselskaber, der skal kontrolleres særligt.

- For ansøgninger om lønkompensation og kompensation til selvstændige mv., hvor samme virksomhed har søgt flere gange for én eller flere medarbejdere, foretages der alene en indledende manuel screening af ansøgningerne for at identificere den rigtige ansøgning. Når den rigtige ansøgning er identificeret, udbetales denne, og de øvrige ansøgninger (dubletter) afvises, lyder det.

25.000 virksomheder har søgt

Hjælpepakken med lønkompensation betyder, at kriseramte virksomheder kan få betalt en del af lønnen til ansatte, der ellers ville være i risiko for at blive fyret.

De ansatte på lønkompensation skal sendes hjem, og de må ikke arbejde.

De mange tusinde ansøgninger om lønkompensation fordelte sig i sidste uge på cirka 25.000 virksomheder, der har bedt om hjælp fra staten.

I alt har 14.500 af virksomhederne enten fået udbetalt pengene "eller modtager pengene inden for de kommende par dage", lød det torsdag fra Erhvervsministeriet.

DR Nyheder har i forbindelse med historien bedt ministeriet om opdaterede tal for, hvor mange der stadig mangler udbetalinger. De tal har endnu ikke været mulige at få.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) erkendte også i sidste uge, at det især til at begynde med er gået for langsomt med at få pengene ud til de virksomheder, der har brug for dem – især op til den kommende lønningsdag, der for mange virksomheder ligger op til fredag i denne uge.

- Jeg er meget opmærksom på, at vi snart kommer til den første, hvor der skal udbetales løn, og der vil det være godt, at så mange virksomheder som muligt har fået de penge, de har søgt om. Det arbejder vi stenhårdt for, sagde ministeren torsdag til DR Nyheder.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup om beslutningen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk