Tvungen pension vil koste Gitte en uges mad på bordet

Regeringen vil tvinge kontanthjælpsmodtagere til at spare op til pension. Men opsparingen vil blive modregnet.

Gitte Sørensen vil fra 2019 blive trukket i kontanthjælpen, når hun tvinges til at spare op til pensionen - hvis regeringens pensionsudspil går igennem.

Folk på overførselsindkomst skal ikke længere flyve under 'pensionsradaren', men tvinges til at spare op.

Sådan lyder udspillet i regeringens 2025-planen.

Med udspillet skal folk på overførsel og lønmodtagere med en lille pensionsopsparing tvinges til at spare op startende med en kvart procent fra 2019 stigende til to procent i 2026.

- Det er jo en uges mad på bordet for os. Det, synes jeg ikke, er en god idé, siger Gitte Sørensen, der er kontanthjælpsmodtager, bosat i Aalborg Øst og mor til tre.

Hvis Gitte Sørensen skal sætte to procent af sin kontanthjælp ind på en pensionskonto, skal hun månedligt af med 200 kroner. Men i det nuværende system vil hver en krone, som sættes ind på en pensionsopsparing, blive modregnet i tillægsydelser.

- 200 kroner er mange penge. Man er jo nødt til at sende børn af sted med madpakke til skole, børnehaver, eller hvor de skal hen. De skal på ture og skal have noget med der, siger hun.

- Tager fra de fattige

Gitte Sørensen har månedligt 1.700 kroner, 'når regningerne er betalt'. Hun er i forvejen ramt af kontanthjælpsloftet, som har nedsat hendes boligstøtte.

Hun føler sig derfor udsat for en hetz af regeringen, forklarer hun:

- De tager fra de fattige og giver til de rige. Det er sådan, jeg ser det. Jeg oplever, at de bliver med at tage pengene fra dem, som ikke har nogen. De bliver nødt til at begynde at tænke på at tage fra dem, der har pengene, siger Gitte Sørensen.

Hun stoppede i 2009 som sosu-medhjælper, da hendes datter fik en hjerneskade. Siden har hun fået konstateret slidgigt i hænder, ryg og nakke og er nu på kontanthjælp.

Dårlig pensionstilværelse

Finansminister Kristian Jensen (V) mener dog, at det er godt at tvinge folk på overførsler til at spare mere op. Det gør nemlig, at den økonomiske forskel på at være på kontanthjælp og folkepension bliver mindre.

- Det er sådan i dag, at vi kan se, at rigtigt mange overførselsmodtagere oplever den største nedgang i rådighedsbeløb, når de bliver pensionister. For så har de virkelig meget, meget lidt til sig selv, siger Kristian Jensen.

Ifølge finansministeren vil udspillet give flere penge mellem hænderne, når en kontanthjælpsmodtager rammer pensionsalderen.

- Vi skal huske på, at langt de fleste, som er på overførselsindkomst, ikke er det gennem hele livet. Men hvis man har en lang periode på overførselsindkomst, så ender langt de fleste med at have en meget dårlig pensionstilværelse. Det bliver vi nødt til at tage alvorligt, det bliver vi nødt til at tage hånd om, siger Kristian Jensen.

Pensionen bliver modregnet

I et skriftligt svar bekræfter Finansministeriet, at kontanthjælpsmodtagere vil blive modregnet i den senere pension. Ministeriet påpeger dog, at regeringen har 'fokus på at løse problemet:

- Der vil som udgangspunkt gælde de samme regler for dem, der omfattes af den obligatoriske opsparing, som for andre, der sparer op på lignende ordninger (for eksempel folk, der på nuværende tidspunkt er omfattet af en arbejdsmarkedspension). Udbetalingerne vil således – som for alle andre – kunne blive modregnet.

- Derudover har regeringen med udspillet sat fokus på at løse problemet med, at modregning kan medføre lav tilskyndelse til pensionsopsparingen, skriver Finansministeriet i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Facebook
Twitter