Tys-tys-kilde havde adgang til Nem-ID

Tys-tys-kilde har også luret i nem-id-systemetVed mindst én lejlighed har Se og Hørs hemmelige kilde skaffet sig adgang til nem-id-systemet, erfarer DR Nyheder

DR erfarer, at tys-tys kilde også havde adgang til Nem-id. (Foto: © Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix)

Se og Hørs hemmelige kilde har ikke kun skaffet sig adgang til oplysninger om kendte danskeres hævekort.

Han har også haft adgang til nem-id, erfarer DR Nyheder.

Ved mindst en lejlighed har kilden ifølge DR Nyheders oplysninger også skaffet sig adgang til den database, der rummer nem-id-systemet med følsomme oplysninger om alle danskere.

Nets driver foruden betalingskorttransaktionerne også nem-id-systemet. Begge systemer benytter IBM's mainframe-computere, som den hemmelige kilde var operatør af.

Følsomme oplysninger

- Det her gør sagen endnu mere alvorlig, siger Ulf Munkedal, it-sikkerhedsekspert ved firmaet FortConsult.

- I forvejen undrer det mig, at kilden har haft adgang til de følsomme oplysninger om hævekorttransaktionerne, når han bare har været mainframe-operatør. At han så også har haft adgang til Nem-ID-systemet, gør bare sagen endnu mere besynderlig. Det burde han slet ikke have mulighed for. Spørgsmålene står i kø. Nem-ID er jo en helt anden type af oplysninger, der er mindst lige så følsomme som hævekorttransaktionerne, siger han.

Uklart om misbrug

Det ligger indtil videre fast, at Se og Hørs kilde har misbrugt sin adgang til hævekortsystemet til at hente fortrolige oplysninger om kendte danskeres hævekorttransaktioner.

Det er indtil videre uklart, om kilden også har misbrugt sin adgang til Nem-ID-systemet til at hente fortrolige oplysninger.

Hverken Digitaliseringsstyrelsen eller Nets ønsker at kommentere sagen. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra IBM.

Både Nets og IBM har iværksat undersøgelser af forløbet. Ingen af redegørelserne er færdige endnu.