Tysk bank-uro rammer danske aktier

Stigende mistillid til den internationale banksektor påvirker danske bankaktier.

Den tyske storbank er den seneste bank, der er kommet i investorernes søgelys i den dominoeffekt, der begyndte med Silicon Valley Banks konkurs og Credit Suisse, der blev overtaget af UBS. Foto: Reuters (Foto: © DADO RUVIC, Ritzau Scanpix)

Den tyske storbank Deutsche Bank er den næste i rækken til at få investorernes mangel på kærlighed at føle.

Banken, der igennem nogle år har været omdrejningspunkt for flere problemer og skandaler, er i kølvandet på først konkursen i amerikanske Silicon Valley Bank tidligere på måneden og sidste uges ballade i schweiziske Credit Suisse kommet i nye problemer, da investorernes tillid til bankens overlevelsesevne er stærkt faldende.

Det påvirker også danske bank-aktier, hvor Jyske Bank, Danske Bank, Sydbank og Nordea fredag tog nogle gevaldige tæsk: De to første var ud på eftermiddagen faldet med cirka tre procent efter at have været nede med omkring fem procent, mens de to sidste var nede med omkring 10 procent.

Dette skyldtes dog delvist også, at de to banker fredag udbetalte udbytte til aktionærerne, og det har i sig selv en negativ indvirkning på kurserne.

Uro skaber ’ringe i vandet’

Mikael Milhøj er chefstrateg hos formueforvalteren Sterna Capital. Han forklarer, at de danske bankaktier bliver taget med i faldet, selv om de ikke har nogen andel i den internationale bankuro.

- Vi ser en fornyet uro på de globale finansielle markeder, og når investorerne ser nogle problemer opstå et sted i banksektoren, så spørger de sig selv, om der er andre banker, der også kan komme i problemer. På den måde spreder mistilliden sig som ringe i vandet, fordi finanssektoren er forbundet globalt.

- Det er ikke alle banker, der bliver drevet lige godt eller klarer sig lige godt, og så ser vi altså fra tid til anden - specielt når der er store udsving på finansmarkederne – at mindre banker bliver hevet med, forklarer han.

Historisk dyre forsikringer

Deutsche Banks nedtur begyndte tidligere på ugen, hvor de såkaldte Credit Default Swaps, CDS’er, steg voldsomt.

En CDS er en forsikring, en investor køber, og som skal sikre mod konkurs i en virksomhed, for eksempel en bank.

De CDS’er, investorerne kunne købe for at gardere sig mod konkurs i Deutsche Bank, steg til det højeste niveau siden 2019, og torsdag var stigningen den højeste på en enkelt dag nogensinde.

Den tyske kansler Olaf Scholz kommenterede fredag situation under et topmøde i Bruxelles:

- Deutsche Bank har moderniseret og organiseret måden, den fungerer på. Det er en meget profitabel bank, og der er ingen grund til at være bekymret.