Tysk giga-pakke i grønne klæder er guf for danske Danfoss

Enorm tysk hjælpepakke kan redde eksporten til Tyskland, vurderer Dansk Industri.

Den danske energi-elektronik-koncern, Danfoss, får stor glæde af tysk hjælpepakke på 1.000 milliarder kroner. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

En stor, fed hjælpepakke skal få tysk økonomi på ret køl, efter den i flere måneder har ligget underdrejet på grund af corona-pandemien.

Onsdag aften løftede den tyske

kansler
, Angela Merkel, sløret for en massiv saltvandsindsprøjtning på cirka 1.000 milliarder kroner i tysk økonomi.

Blandt andet sænkes

momsen
resten af året, og tyske børnefamilier modtager en ekstraordinær børnecheck på 300 euro per barn (flere detaljer i bunden af artiklen).

Genstarten af tysk økonomi er gode nyheder i Danmark, som er dybt afhængig af et økonomisk velernæret Tyskland, og glæden over de mange milliarder, som nu triller ud i tysk økonomi, bliver ikke mindre af, at hjælpepakken er rettet mod en grøn omstilling.

Tyskland forbundskansler, Angela Merkel, og finansminister Olaf Scholz orienterede onsdag aften på et pressemøde i Berlin om de nye tiltag for at stimulere økonomien. (Foto: CLEMENS BILAN © Scanpix)

Og netop grøn omstilling er en kernekompetence for mange danske virksomheder.

Et af de selskaber, der har armene højt hævet, er den danske teknologi-virksomhed

Danfoss
, som sælger mekaniske og elektroniske komponenter til blandt andet bil- og byggebranchen.

- Det signal, de sender, er, at de ønsker en grøn genstart af økonomien, så når de får økonomien op at køre igen, vil de ikke tilbage til det, de kom fra, men frem til det, de gerne vil have, siger Julie Kjestrup, der er chef for

Danfoss
' EU-kontor.

Elbilerne kommer

Den tyske regering har for eksempel lagt incitamenter ind i hjælpepakken, der skal skubbe på en omstilling til eldrevne biler for landets største industri - biler.

Mens der i hjælpepakken ingen hjælp er at finde til nye biler med forbrændingsmotorer, er der sat milliarder af til investeringer i batteriteknologi, støtte til køb af elbiler og opstilling af ladestandere.

- Nu får vi sat rigtig fokus på elbilbranchen i Europa. Og samtidig et øget fokus på hele elstandernettet, og det er enormt positivt, siger Julie Kjestrup og fortsætter:

- Særligt elektrificeringen af bilmarkedet i Tyskland er interessant for os, fordi vi er underleverandører til elbiler i Tyskland, og derfor er det meget positivt for os, at Tyskland har valgt at fokusere på det.

Danfoss
producerer blandt andet komponenter til den del af elmotorer, som leverer strøm til drivhjulene, og her regner
Danfoss
med et umiddelbart ryk i efterspørgslen fra de tyske
bilproducenter
.

- Der er forskellige elementer i pakken, som alle sammen har betydning for os, at man også har valgt at nedsætte

momsen
er også til gavn for os. Alt i den her pakke er til gavn for os, lyder det fra Julie Kjestrup.

DI: Kan redde danske eksport

Også hos Dansk Industri er glæden stor over den tyske hjælpepakke.

Ud over at pakken med et fingerknips skubber gang i tysk økonomi, er den nærmest designet til at blive en gevinst for en lang række danske virksomheder, forklarer Robert Perz, der er projektdirektør i Dansk Industri:

- Med den her hjælpepakke tager Tyskland en drejning mod danske produkter, hvor dansk viden kan være underleverandør og faktisk er der over en bred kam virksomheder, som kan få del i den her hjælpepakke, siger Robert Perz.

- Inden for energiforsyning og energiforbrug har vi en række virksomheder, som er

verdensførende
. Så når tyskerne ser på den danske model og deres egen energiforsyning og energiforbrug, så er der nogle af de helt store danske
leverandører
, som springer i øjenene, fortsætter han.

Robert Perz'

reaktion
på hjælpepakken er faktisk så optimistisk, at han tror på, at den danske
eksport
til Tyskland kan gå helt fri af corona-krisen, hvis de danske virksomheder griber chancen.

Den danske Tyskland-

eksport
stod ifølge Dansk Industri ellers til en nedgang på omkring seks procent og følgelig et tab på over 10.000
arbejdspladser
, men nu er de scenarier vendt på hovedet.

- Sidste år havde vi en

eksport
på 150 milliarder kroner til Tyskland, og vi mener faktisk, at man kan holde status quo, hvis vi formår at være en del af den forbrugsfest, der kommer og på længere bane bliver i stand til at positionere os over for de tyske
producenter
, således at vi kan fastholde et momentum, så kan vi måske klare den her krise med skindet på næsen i forhold til tysk
eksport
, siger Robert Perz.

Omkring 120.000 danske

arbejdspladser
er bundet op på
eksporten
til Tyskland, anslår Dansk Industri.

Tysk hjælpepakke

 • Gang i forbruget:

 • Momsen nedsættes midlertidigt fra 1. juli til 31. december til 16 % fra 19 % for alle varer, inklusive biler. Den nedsatte moms, der gælder for nogle produkter såsom mad, nedsættes til 5% fra 7%. Dette koster 20 milliarder euro.

 • Forældre får en ekstraordinær børnecheck på 300 euro pr. barn. Dette koster 4,3 milliarder euro.

 • Elbiler og opladningsstationer

 • Regeringen fordobler sin andel af det eksisterende købsincitament til elbiler og hybridbiler. Det betyder, at regeringen nu betaler et tilskud på 6.000 euro til en elbil. Derudover ydes bilfabrikanterne et tilskud på 3.000 euro. Foranstaltningen gælder for biler til en værdi af op til 40.000 euro.

 • Motorkøretøjsafgiften reformeres også, så ejere fx SUV'er betaler højere skat. Fra januar 2021 betaler ejere af biler med emissioner på mere end 95 gram CO2 gradvist mere skat.

 • For yderligere at øge e-mobilitet udvides eksisterende programmer til at bygge ladestationer og understøtte battericelleproduktion med 2,5 milliarder euro.

 • Lavere energipriser:

 • Regeringen sænker tillægget til vedvarende energi og med det elregningen i 2021 og 2022. Dette koster 11 milliarder euro i alt.

 • Skattelettelse:

 • Pakken indeholder skattefritagelsesforanstaltninger for virksomheder, såsom en udvidelse af fremførbare underskud og skattemæssige afskrivninger for investeringer. Dette koster otte milliarder euro.

 • Social sikkerhed:

 • Regeringen stabiliserer det sociale sikringssystem, der inkluderer offentlig sundhedsydelser og arbejdsløshedsstøtte, med en kontantinjektion på 5,3 milliarder euro i 2020 og yderligere midler i 2021.

 • Støtte til små virksomheder:

 • For at sikre små og mellemstore virksomheders overlevelse stilles op til 25 milliarder euro til rådighed fra juni til august for at kompensere for virusrelaterede salgstab.

 • Kulturpakke:

 • Regeringen stiller 1,9 milliarder euro til rådighed for at hjælpe kulturelle og almennyttige organisationer.

 • Skattekompensation

 • Regeringen vil hjælpe kommunerne ved at kompensere for et tab i de lokale indkomstskatteindtægter. Dette vil koste den føderale regering omkring 10 milliarder euro.

 • Skoler og børnehaver:

 • De 16 statslige regeringer får tre milliarder euro til at forbedre og udvide børnehaver og andre dagplejefaciliteter såvel som heldagsskoler.

Kilde: Reuters.

Facebook
Twitter