Tysk nej til a-kraft vil sende el-prisen i vejret

Energi-direktør forudser prisstigninger på 20-40 procent som følge af Tysklands beslutning om at lukke landets atomkraftværker.

De danske el-forbrugere kan blive ramt hårdt på pengepungen, når Tyskland lukker og slukker for dets atomkraftværker i år 2022.

Det forudser direktør i Energi Danmark, Jørgen Holm Westergaard.

- Det bliver en væsentlig prisstigning på grund af det her, og allerede næste år forventer jeg, at el-prisen stiger med 2-5 procent, fortæller han til DR Nyheder.

Prisstigninger på 20-40 procent

Men det er intet at regne for prisstigningerne i år 2020 til 2022, hvor el-priserne ifølge Jørgen Holm Westergaard vil stige voldsomt.

- Her forventer vi, at de danske el-priser vil stige 20-40 procent. Og det er som minimum, siger han.

Frankrig er den store joker

Priserne kan endda stige yderligere, hvis andre lande får samme idé som Tyskland.

- Den helt store joker er Frankrig. For hvis Franskmændene får samme idé og begynder at skrotte deres atomkraftværker, vil der komme en stor mangel på strømproduktion i hele Europa, og det vil få voldsomme prisstigninger til følge.

De fleste af de tyske atomkraftværker skal tages ud af drift i 2021, og tre anlæg skal fungere som backup i tilfælde af energimangel for at blive slukket året efter.

Så sent som sidste efterår besluttede forbundsregeringen ellers at forlænge atomkraftværkernes levetid trods store protester i befolkningen.