Tysk økonomisk nedtur: Sådan bliver vi ramt mod nord

Danmark er den lille trailer der sidder bag på den store, tyske økonomi, forklarer korrespondent.

- Tyskland er det land, som vi sælger allerflest varer til, forklarer DR Nyheders økonomikorrespondent, Casper Schrøder. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Der er bakkende vækst hos Danmarks nærmeste nabo mod syd.

Økonomer advarer nu ligefrem mod muligheden for en forestående recession i Tyskland.

- Grundlæggende vakler den tyske økonomi på grænsen til recession, siger Andrew Kenningham, ledende Europa-økonom ved konsultentfirmaet Capital Economics i London, ifølge CNN Business.

Sidst, den tyske økonomi skrumpede, var i tredje kvartal af 2018, og den efterfølgende fremgang var ikke markant.

Men hvad betyder en afmatning af den økonomiske kæmpe, Tyskland, for den mindre nabo mod nord, Danmark?

Økonomikorrespondent Casper Schrøder giver dig svaret.

1

Hvad er det, der sker, med økonomien i Tyskland lige nu?

Dalende eksport har ramt store tyske bilproducenter BMW og Volkswagen, der svigtes særligt i Kina - Tysklands vigtigste eksportmarked. Her har salget af nye biler har været støt faldende over det seneste år. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

- Tysk økonomi har gennem længere tid slingret bekymrende. Nu går det så ligefrem baglæns med faldende vækst, viser de seneste væksttal fra andet kvartal af 2019. Økonomien bakker godt nok kun med 0,1 procent, men retningen gør økonomerne bekymrede.

2

Hvad skyldes det?

Den økonomiske armlægning mellem USA og Kina er med til at presse tyskerne. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

- Det er især landets handel med andre lande – udenrigshandlen – der får den samlede økonomi til at slå bak, så det er i høj grad et problem, der kommer udefra. Det er der ikke én, men flere forklaringer på. Det handler først og fremmest om den usikkerhed, som den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina og den stigende risiko for et hårdt brexit i Storbritannien her i efteråret har medført.

3

Er der en recession på vej i Tyskland?

Lavere vækst vil på sigt føre til færre arbejdspladser. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

- Det frygter flere og flere, fordi der ikke er de store tegn på, at uroen i verden vil gå væk lige med det samme. For at man kan kalde det en recession, så kræver det at landets økonomi kører baglæns i to kvartaler i træk. Den store diskussion i Tyskland er nu, om politikerne skal gøre noget for at sætte fart i økonomien igen ved at bruge flere penge, når nu virksomhederne er under pres ude fra og derfor holder igen på hjemmefronten.

4

Hvad er konsekvensen for os herhjemme, hvis den tyske økonomi lammes?

Store, danske virksomheder, som eksporterer til Tyskland kan blive ramt. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

- I Danmark lever vi i den grad af at sælge vores varer ud over landets grænser, og Tyskland er det land, som vi sælger allerflest varer til. Vi er på en måde den lille trailer, der sidder bag den store, tyske, økonomiske motor. Derfor vil det kunne mærkes i rigtig mange danske virksomheder, at den tyske økonomi sættes i bakgear. Men det er nu ikke sikkert, at vi ligefrem går i recession herhjemme sammen med Tyskland, fordi vi også har andre økonomiske motorer, der måske kan sikre os fremdrift.

Facebook
Twitter