Tysk politi mistænker Sanjay Shah for hvidvask i dansk milliardsag

Den hovedmistækte i milliardsagen mod Skat forsøgte at hvidvaske 1,7 milliarder kr. via tysk bank, bekræfter tyske myndigheder.

Den stenrige finansmand er også kommet i tysk politis søgelys. (Foto: B1 © B1)

Mens både dansk og belgisk politi jagter Sanjay Shah for bedrageri af særlig grov karakter, mistænker tysk politi den britiske finansmand for hvidvask i milliardklassen i forbindelse med svindelsagen i Danmark, hvor Skat er blevet franarret 12,3 milliarder kroner.

- Jeg kan bekræfte, at Sanjay Shah er en af vores mistænkte, siger Carsten Rinio, anklager ved anklagemyndigheden i Hamborg.

Den tyske mistanke retter sig mod Sanjay Shah og omkring tyve andre personer, som ifølge DR Nyheders oplysninger blandt andet tæller en række tidligere medarbejdere i Shahs London-virksomhed, Solo Capital, samt et nærtstående familiemedlem.

Anført af Sanjay Shah er gruppen mistænkt for at have forsøgt at skaffe 1,7 milliarder kroner, der stammer fra den danske udbyttesvindelsag, væk fra danske myndigheders rækkevidde.

Har kostet Danmark 12,3 mia.

Forsøget på at hvidvaske de mange penge er sket via banken Varengold Bank i Hamborg, som Shah opkøbte sammen med en række forretningspartnere i slutningen af 2014. Varengold Bank er ikke mistænkt i sagen, det er alene gruppen omkring Sanjay Shah:

- I 2015 indledte vi en kriminel efterforskning mod en gruppe på omkring tyve personer. På baggrund af det, vi hidtil har fundet, kan vi konkludere, at denne gruppe har overført eller været mål for overførslen af et beløb på omkring 222,2 millioner euro (ca.1,7 mia. kr.) til en bankkonto her i Hamborg, siger Carsten Rinio.

- Det er åbenlyst, at pengene stammer fra et gigantisk skattebedrageri i Danmark, og derfor er der ifølge tysk lov tale om hvidvask, siger han.

Den transaktion, der interesserer de tyske myndigheder, fandt sted den 8. september sidste år, fjorten dage efter at Skat og bagmandspolitiet i Danmark gik ud med nyheden om den enorme svindelsag, der alene i Danmark har kostet samfundet 12,3 milliarder kroner.

Interne papirer, som DR Nyheder er i besiddelse af, beskriver, hvordan de 1,7 milliarder kroner den 8. september 2015 blev overført fra Storbritannien til Tyskland.

Penge overført til Shahs konto

Pengene stod på en konto i Barclays i London tilhørende Shahs selskab i London, Solo Capital, og blev flyttet til en konto i Varengold Bank i Hamborg. Denne tyske konto tilhørte selskabet Elysium Global, der også er ejet af Shah og i dag stadig eksisterer i Dubai.

- Det ser ud til, at da der kommer fokus på den svindelsag, så har han en stor portion penge til at stå i London. Og han tænker så: Den står ikke godt her, jeg har min egen bank i Tyskland, siger Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret på Aalborg Universitet.

Det fremgår også, at 4 millioner euro – omkring 30 millioner kroner – herefter føres videre til en personlig konto, som også tilhører Sanjay Shah.

Ud af de 12,3 milliarder kroner, som statskassen er svindlet for, har bagmandspolitiet indtil videre beslaglagt 2,2 milliarder kroner. Inkluderet i disse er de 1,7 milliarder kroner fra Varengold Bank.

Sanjay Shah ønsker ikke at give interview om sagen.

- Held og lykke med jeres program. Jeg ønsker ikke at kommentere anklagerne, skriver hans britiske presserådgiver, Jack Irvine.

Facebook
Twitter